Vrouwe Holle en de Magische Vlier

Over mij zijn heel wat spannende verhalen geschreven in het verleden. Ken jij het verhaal van vrouw Holle. Een oude wijze vrouw die als zorgzame moeder uitkeek over het land en al haar bewoners.

Rond de Jule tijd liep zo door het besneeuwde land en fluisterde naar alle elementen op aarde van stenen tot bomen en struiken. Zo maakte ze alles wakker voor de lente.

Bij mij bleef ze staan! Mijn takken kraakten en zuchten onder de sneeuw. Ik had het zwaar. Vele anderen planten geven de mensen vruchten en takken voor bezems en hout. Maar ik zelfs de armste mensen willen mij niet vertelde ik haar.

Mijn verdriet en pijn raakte deze Vrouwe en ze glimlachte. Welnu omdat je zoveel voor de mensen wilt betekenen zal ik je een naam geven die niemand zal vergeten. Je heet vanaf nu de Vlier.

Ik geef je ook kracht. De kracht van genezing. Dat komt uit je bast, je bloemen en je duizenden bloedrode bessen.


In het nieuwe jaar, toen er ziekte op de loer lag ontdekten mensen al snel de helende kracht van de Magische Vlier. Velen van hen planten de vlier op hun erf, bij hun huizen en in hun tuinen en al snel stond ik, de Vlier, overal. Zo werd ik een lust voor mens en dier. De vogels genieten van mijn rode bessen in de herfst en de mensen drogen mijn bloemen en maken siroop van mijn bessen.

Zo gebruiken ze mijn genezende kracht in de zieke tijd. Door het drinken van vlierbloesem thee en mijn sap van de bessen.

Dus zie je me nu staan. Denk dan eens aan dit verhaal. Pluk wat bloesem, maar niet alles hoor ( uit mijn bloemen komen natuurlijk ook mijn waardevolle bessen) droog ze en maak er een theetje van.

In het najaar geef ik ander genot, maar dat ga ik jullie dan vertellen.

Heb jij wel eens vlierbloesem thee gedronken?
Meer weten over eetbare planten recepten en bijzondere verhalen. download dan mijn E-book via deze link

#vlier #elder #permacultuur #permaculture #genezendeplanten #healingplants #wildeten #verkoudheid #lokaaleten #wildfood #thee #voedselbos #eetjegezond #wildplukken #lente #foraging #foragingmedicinalplants #eetbaretuin #eetbarebostuin #ediblegarden #foodforestgarden

Paarse toefjes in de tuin

Heb je ze al gezien, die paars toefje in je tuin?

Hier zijn vooral de stengels zeer geliefd door de dochter van dit gezin. Ze plukt ze met alle liefde en geniet er zo van. Mijn bloemetjes laten dan wat langer op zich laten wachten. Als ze er dan zijn maakt dat de Moeder blij.

Dan is het tijd voor dit eenvoudige en heerlijke gerecht.
Bieslook azijn.

Pluk mijn bloemen, maar niet allemaal. De bijen hebben mij ook nodig!
Doe ze in een potje en vul het af met natuurazijn. Laat me een paar dagen staan en verwonder je over de verandering.

Nu heb je een super schattig en kleurig azijntje, met uiensmaak.
Die kun je gebruik in je dressing voor de sla.

Heb je dit gedaan en er zijn nog genoeg bloemen om te plukken zonder de bijen hun voedsel te ontnemen? Strooi dan ook nog eens wat van mijn gezellige bloempjes door de sla.

Dit jaar laat deze tuindame mijn bloemen uitbloeien voor zaad. Die kan ze dan meenemen naar Zweden om me daar in haar nieuwe voedselbostuin te zaaien volgende voorjaar.
Hou me in de gaten, want zo ga ik, de  bieslook, dus ook op reis!

Daar kan ik dan weer de dochter plezieren en mijn geneeskracht aan de mensen geven. Zoals de vitamine C en mijn antioxidante werking niet te vergeten.

Hoe gebruik jij mij in de keuken?

#kruiden #kruidentuin #bieslook #alliumtuberosum #voedselbos #bijzondereazijn #lokaalvoedsel #localfood #gezondeten #diy #healthyfood #permacultuur #permaculturegarden

Eetbare BOStuin in de Stad

Wil je ook een eetbare bostuin en woon je in de stad?

Vraag je je af of dat kan?

Een bos klinkt als iets wat niet past in de stad! Toch kan het. Een eetbare bostuin in de stad, ziet er niet echt uit als een bos, maar heeft toch bomen.

Naast bomen staan er uiteraard nog veel meer planten in een eetbare bostuin. Daarover in een andere keer. Nu wil ik jullie wat tips geven over hoe je nu omgaat het het kiezen van bomen in een stadstuin tot ongeveer 100 m2 met vaak een breedte van 5-6 mtr met buren aan weerszijden.

Je wilt fruitbomen in je tuin! Heerlijk verse appels waarvan je weet hoe ze gegroeid hebben. Je weet alleen niet zo goed hoe je moet kiezen?

Fruitbomen heb je naast verschillende soorten ook in verschillende maten.

Namelijk:

 • Hoogstambomen deze worden meer dan 10 mtr hoog. Voor een stadstuin zijn deze niet geschikt. Het mooie aan hoogstambomen is echter wel dat ze heel veel en heel lang fruit geven. Om het fruit te kunnen plukken heb je een hoge ladder nodig! Hoogstam bomen kunnen 100 jaar oud worden.
 • Halfstam bomen worden zo tussen de 4-8 mtr hoog. Beetje afhankelijk van de soort. Ze geven best wel een mooie hoeveelheid aan vruchten, je kunt de vruchten vrij makkelijk plukken zonder al te veel gereedschap. Deze bomen worden gemiddeld 25 jaar oud.
 • Laagstam of struikfruit worden ze ook wel genoemd, worden ongeveer 2-3 mtr hoog. Hier kun je dus heel makkelijk bij om te plukken. Kinderen kunnen er zelfs bij. Ze geven minder fruit dan de halfstam-fruitboom maar nog steeds een leuke hoeveelheid. Ze worden gemiddeld een jaar of 10.

Voor een stadstuin kan een boom tot maximaal 8 mtr een goed optie. Wil je meerder bomen, dan is het goed om te kijken of ze passen. Een boom van 8 mtr heeft namelijk ook een grotere kruin dan een boom van 3 mtr hoog.

Wil je echt geen gedoe met buren dan hier een paar tips:

 • overleg met je buren.
 • zorg dat de stam van de boom 2 meter uit de erfgrens staat.
 • zorg dat de kruin zo min mogelijk over de erfgrens gaat.

Veel geniet plezier in het kiezen van jouw juiste boom!

Bijzondere voedselbosplant

Ik ben een ongewone plant en geliefd bij voedselbos mensen.

Zo sta ik ook in de tuin van Serai Bressers. Als experiment voor een eetbare groene wand.

Ik stond eerst met nog een van mij.
Ze was zo prachtig wit, maar het mocht niet zo zijn. Helaas was het voor haar niet de juiste plek en ging ze weg.

Dat maakte me wat verdrietig.
Want samen met mijn witte vriendin kan ik voor vruchten zorgen.

Die lijken op een augurk en sommigen vinden een aubergine.

Geheel verrast kreeg ik afgelopen najaar toch vruchten. Staat er hier in de buurt misschien nog een exemplaar? Mijn verzorger heeft me geproeft. Haar oordeel: Mijn smaak is speciaal, en niet voor iedereen.

Ik groei ook in de schaduw en mijn bloemen ruiken naar chocolade. In Japan en China eten ze mijn vruchten heel graag. Ze gebruiken mijn stengels om manden te vlechten.

Vind je me mooi, dan ben ik een aanvulling in de tuin. De vogels waarderen me ook als schuilplaats.
Je kunt me dan ooit proeven en wie weet verras ik je.

Ik heet de akebia en ik ben er in meerdere soorten.

Het verhaal van de Paarse Dovenetel

Je hebt me waarschijnlijk wel eens zien staan.

In je tuin of ergens dichtbij heeft juffrouw Mier me geplant. Vaak word ik over het hoofd gezien, maar ik ben er zeker van dat je me wel eens hebt gezien.

Verwar me niet met de brandnetel want ik prik niet. Ik ben zelf geen familie. Mijn broer en zus zijn de munt.

Soms groei ik alleen en soms met velen van mij bij elkaar. Dat maakt het plukken voor jouw wat makkelijker.

Je kunt mijn blaadjes eten. Mijn paarse blaadjes zijn het zoetst.

Ik steel niet zo graag alleen de show in je gerecht, maar doe het dat het liefst met andere wilde kruiden.

Zo kom ik graag voor in een pesto, soep, salade of een smoothie.

Als je mij gebruikt in je gerechten help ik je met de voorjaarsschoonmaak daarnaast heb ik een positief effect op je nieren.

Ik bloei vroeg in het voorjaar daarmee ben ik geliefd bij de solitaire bijen en hommelkoningen. Als het niet al te koud is waar je woont dan bloei ik zelfs de hele winter door.

ik zal mijn naam even noemen. Ik heet de Paarse dovenetel. Als je langs loopt weet je nu wie ik ben. Neem gerust wat van me mee!

Kweken van je eigen oesterzwammen

Ik neem mijn volgende stap in mijn eigen voedselproductie.

Jaja ik ben de trotse eigenaar van een oesterzwammen groeikit van #rotterzwam. Het kan gewoon in huis, in je de keuken, maar die van mij is niet zo groot dus ik verhuis deze voedselproductie naar de zolder.

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook ontzettend gezond. ze zitten zoals al ons voedsel vol met vitamine. In dit geval verschillende soorten vitamine B.

Door ze zelf te kweken heb ik ze lekker dichtbij en daarbij vind ik wildplukken van paddenstoelen toch net iets te spannend

Zeker weten welke paddenstoel het is met determineren, dat kan ik nog niet heel goed. Daarnaast vind ik het ook een te grote belasting op onze toch wel heel kleine Nederlandse natuur. Paddenstoelen vermeerderen zich namelijk door hun sporen en tja als je ze plukt dan neem je gewoon heel veel sporen mee. Zo komen er niet meer. Het netwerk wat ze maken met hun schimmeldraden is zo belangrijk voor o.a. de bomen. Daar gaan belangrijke voedingstoffen doorheen, want paddenstoelen maken iets wat de bomen niet kunnen maken. En bomen maken iets wat de paddenstoelen niet kunnen aanmaken. Zo heb je een mooie uitruil, symbiose.

Paddenstoelen kweken kan een mooie aanvulling zijn in je eetbare bostuin. Zeker als je het op stammetjes doet. De kit van Rotterzwam is met koffiedik, dat is meer voor binnen en daarmee zorg je in de winter voor je eigen paddenstoelen. Een mooi aanvulling op het 3de principe van Permacultuur. Zorg voor opbrengst

Dus lekker zelf aan de slag. Zo benieuwd. Ik hou jullie op de hoogte.

De kit van Rotterzwam is gebaseerd op koffiedik. Je kunt ook op andere manieren paddenstoelen kweken. Op boomstammetjes bijvoorbeeld. Dat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

Brandnetelsoep

Zien jullie hem ookal overal zijn jonge kopjes op steken. Met zijn frisgroene, maar ook erg stekelige blaadjes. Jawel de brandnetel is er weer, een heel veelzijdige plant die eetbaar is.

Bij ons is al de eerste prikkelsoep al genuttigd. Brandnetel werkt zuiverend. Goed voor een voorjaarsschoonmaak.

Daarnaast gebruiken we het hier ook als thee, en straks als de zaden aan de plant komen in de kruidenboter.

Naast zijn eetbare kwaliteiten is hij ook goed aanwinst voor de tuin. Je kunt er voor je moestuin gier van maken en trekt het veel nuttige insecten aan in je tuin. Dus voor de natuurlijke tuin een enorme aanwinst. Oke hij woekert maar als je hem regelmatig oogt houd je hem in toom. In de categorie; If you can’t beat it, eat it!

Bij ons in de eetbare bostuin staat hij langs de schutting, dan prik je je er niet zo snel aan 😉

Hier volgt mijn succesrecept voor de prikkelsoep!

ingrediënten:

 • 200 gram brandneteltoppen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 aardappels in blokjes
 • ui
 • paprika of chilipoeder
 • knoflook
 • 1 ltr groentebouillon

Pluk de jonge toppen van de brandnetel, doe wel handschoenen aan 😉 Meestal pluk je ze in het wild, zoek dan een plek uit waar geen honden komen.

Was de toppen met koud water. Fruit de ui en de knoflook met de chillipoeder in de olijfolie. Doe de aardappelblokjes erbij en bak dezen ongeveer 2 minuten mee. voeg de bouillon toe en laat alles ongeveer 15 minuten koken. Haal ondertussen de blaadjes van de stelen( doe handschoenen aan of gebruik waslapjes als handschoenen) Doe ze in de bouillon en laat alles nog ongeveer 10 minuten koken. Door het koken verdwijnt de branderigheid van de brandnetel.

Zo makkelijk is het! Ben benieuwd hoe je het vond?

Voedselbos Amersfoort in over de laak

Wat een prachtige en groeizaam dag voor de toekomst! Vandaag hebben we een vliegende start gemaakt voor voedselbos Amersfoort. Op deze boomfeestdag hebben we 150 bomen in de logeertuin geplant die door de gemeente Amersfoort en het rode kruis zijn aangeboden. Geweldig!

Door de een intitiatief van het rode kruis tijdens serious request konden bewoners van Amerfoort een boom kopen, voor schone lucht in en om Amersfoort. Toen we als werkgroep begonnen met het voedselbos hadden we niet kunnen dromen dat die bomen aan ons initiatief zouden worden aangeboden. De voorzitter van de tuinpark laakzijde, Erik Verhallen, benaderde mij voor het realiseren van een voedselbos. Een lang gewenste droom kreeg wortels in de aarde. Dat was afgelopen december. In januari kwam de gemeente bij ons met 150 bomen voor het voedselbos, en nu staan ze in de logeertuin, om hopelijk voor de kerst te verhuizen naar hun definitieve plek.

Wat hebben we allemaal genoten van deze dag! Er zijn vandaag alleen maar winnaars! De kinderen, de mensen van CNME Amersfoort, De mannen van de Ridder, de Gemeente Amersfoort en de wij de voedselboswachters. Ik zit dit bericht te schrijven met een grote glimlach op mijn gezicht, en lijkt niet te willen verdwijnen.

Wil je op de hoogte blijven van het Voedselbos Amersfoort in over de laak? neem dan contact met me.

Permacultuur voor eenjarige gewassen op de Birkenhof Soest 2017

Dit jaar geef ik een cursus permacultuur voor eenjarige gewassen op de CSA Birkenhof te Soest. Een bijzonder leuke CSA tuinderij in Soest die steeds meer met de permacultuurprincipes  gaat werken.

2013 de gezustersMoestuinieren op basis van permacultuur is meer dan tuinieren. Tijdens deze cursus leer je over kringlopen en hoe je samen met de natuur zorgt voor goed en gezond voedsel, zonder dat het je rug kost. Door op deze manier te verbouwen, draag je bij aan een duurzame Aarde. Je leert hoe je groente verbouwt door gebruik te maken van natuurlijke ongedierte bestrijden en hoe je de bodem gezond en voedzaam houdt zonder te spitten.

De cursus Permacultuur op de Birkenhof geeft je inzicht in de basisprincipes van permacultuur, die je direct kunt toepassen in je eigen moestuin of eetbare tuin. Je gaat naar huis met een portie basiskennis. Je leert hoe je van  je balkon, of je tuin zelf een eetbaar paradijs kunt maken met een actieplan en teeltplan

De cursus is voor iedereen die op een natuurlijke manier wil moestuinieren. Maar ook voor de ervaren moestuinierder die geïnteresseerd is in permacultuur en dat in de praktijk wil brengen. Moestuinervaring is handig, om de stof te begrijpen.

Deze cursus is een beetje dan permacultuur in de moestuin. De onderwerpen sluiten iets meer aan op de thema’s waar de CSA meer mee wil werken.  O.a. op  de thema’s : omgang met de bodem en polycultuur wordt dieper ingegaan. Doordat er op de tuinderij met voornamelijk eenjarige gewassen, dus moestuin gewassen, worden geteelt, is de verkregen kennis in deze cursus ook toepasbaar op je eigen (moes)tuin.

Tijdens deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • permacultuurprincipes en hoe je die kunt toepassen
 • bodem/compost ( de bodem begrijpen en verbeteren)
 • het principe polycultuur
 • Mulchen verschillende technieken.
 • de permacultuur moestuin in de winter

Op de cursusdagen is er een mix  van theorie en doen.

Wanneer:

totaal 5 woensdag ochtenden van 10.00 tot 12.00

 • 8 maart
 •  10 mei
 • 14 juni
 • 20 september
 • 25 oktober

kosten 125,-

De dagen zijn van 10 tot 12.00 De cursus wordt gegeven op CSA de Birkenhof in Soest. De cursus dagen zijn verdeeld over de verschillende seizoenen, zo beleef en leer je van de ontwikkelingen en heb je een kijkje in een CSA tuinderij.

Kosten 125,00 euro inclusief koffie en thee en iets lekkers.

Aantal deelnemers: maximaal 6-8

meld je aan via serai.bressers@gmail.com of het contactformulier.

Wie geeft de cursus:

Ikzelf, Serai, geef de cursus. Ik ben een permacultuurontwerper met ruim 8 jaar ervaring met permacultuurprincipes. Ik ben begonnen in bakken en gemeenschappelijke (moes)tuinen en vervolgens ook in private eetbare tuinen en moestuinen. In 2016 heb ik de opleiding tot permacultuur ontwerper gevolgd bij Stichting Permacultuur onderwijs ( Maranke Spoor) en mijn PDC behaald.

 

Voedselbos in Amersfoort

Het lijkt erop dat er binnenkort een voedselbos komt in Amersfoort en Eetjetuin is er bij! Een lang gekoesterde droom lijkt werkelijkheid te worden.

Het is allemaal nog heel pril en nog niet zeker, maar de eerste acties zijn genomen.

De eerste vraag is natuurlijk wat voor grond is er. 18 januari hebben de eerste boringen gedaan op het terrein. Waaronder een profiel boring. Het gebied is landbouwgrond. Een gedeelte met grasland en gedeelte reguliere landbouw, wat zoveel betekend als mais.

profielboring_achterhoeksewegHeel Spannend allemaal!