Kweken van je eigen oesterzwammen

Ik neem mijn volgende stap in mijn eigen voedselproductie.

Jaja ik ben de trotse eigenaar van een oesterzwammen groeikit van #rotterzwam. Het kan gewoon in huis, in je de keuken, maar die van mij is niet zo groot dus ik verhuis deze voedselproductie naar de zolder.

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook ontzettend gezond. ze zitten zoals al ons voedsel vol met vitamine. In dit geval verschillende soorten vitamine B.

Door ze zelf te kweken heb ik ze lekker dichtbij en daarbij vind ik wildplukken van paddenstoelen toch net iets te spannend

Zeker weten welke paddenstoel het is met determineren, dat kan ik nog niet heel goed. Daarnaast vind ik het ook een te grote belasting op onze toch wel heel kleine Nederlandse natuur. Paddenstoelen vermeerderen zich namelijk door hun sporen en tja als je ze plukt dan neem je gewoon heel veel sporen mee. Zo komen er niet meer. Het netwerk wat ze maken met hun schimmeldraden is zo belangrijk voor o.a. de bomen. Daar gaan belangrijke voedingstoffen doorheen, want paddenstoelen maken iets wat de bomen niet kunnen maken. En bomen maken iets wat de paddenstoelen niet kunnen aanmaken. Zo heb je een mooie uitruil, symbiose.

Paddenstoelen kweken kan een mooie aanvulling zijn in je eetbare bostuin. Zeker als je het op stammetjes doet. De kit van Rotterzwam is met koffiedik, dat is meer voor binnen en daarmee zorg je in de winter voor je eigen paddenstoelen. Een mooi aanvulling op het 3de principe van Permacultuur. Zorg voor opbrengst

Dus lekker zelf aan de slag. Zo benieuwd. Ik hou jullie op de hoogte.

De kit van Rotterzwam is gebaseerd op koffiedik. Je kunt ook op andere manieren paddenstoelen kweken. Op boomstammetjes bijvoorbeeld. Dat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

Advertentie

Brandnetelsoep

Zien jullie hem ookal overal zijn jonge kopjes op steken. Met zijn frisgroene, maar ook erg stekelige blaadjes. Jawel de brandnetel is er weer, een heel veelzijdige plant die eetbaar is.

Bij ons is al de eerste prikkelsoep al genuttigd. Brandnetel werkt zuiverend. Goed voor een voorjaarsschoonmaak.

Daarnaast gebruiken we het hier ook als thee, en straks als de zaden aan de plant komen in de kruidenboter.

Naast zijn eetbare kwaliteiten is hij ook goed aanwinst voor de tuin. Je kunt er voor je moestuin gier van maken en trekt het veel nuttige insecten aan in je tuin. Dus voor de natuurlijke tuin een enorme aanwinst. Oke hij woekert maar als je hem regelmatig oogt houd je hem in toom. In de categorie; If you can’t beat it, eat it!

Bij ons in de eetbare bostuin staat hij langs de schutting, dan prik je je er niet zo snel aan 😉

Hier volgt mijn succesrecept voor de prikkelsoep!

ingrediënten:

  • 200 gram brandneteltoppen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 aardappels in blokjes
  • ui
  • paprika of chilipoeder
  • knoflook
  • 1 ltr groentebouillon

Pluk de jonge toppen van de brandnetel, doe wel handschoenen aan 😉 Meestal pluk je ze in het wild, zoek dan een plek uit waar geen honden komen.

Was de toppen met koud water. Fruit de ui en de knoflook met de chillipoeder in de olijfolie. Doe de aardappelblokjes erbij en bak dezen ongeveer 2 minuten mee. voeg de bouillon toe en laat alles ongeveer 15 minuten koken. Haal ondertussen de blaadjes van de stelen( doe handschoenen aan of gebruik waslapjes als handschoenen) Doe ze in de bouillon en laat alles nog ongeveer 10 minuten koken. Door het koken verdwijnt de branderigheid van de brandnetel.

Zo makkelijk is het! Ben benieuwd hoe je het vond?

Voedselbos Amersfoort in over de laak

Wat een prachtige en groeizaam dag voor de toekomst! Vandaag hebben we een vliegende start gemaakt voor voedselbos Amersfoort. Op deze boomfeestdag hebben we 150 bomen in de logeertuin geplant die door de gemeente Amersfoort en het rode kruis zijn aangeboden. Geweldig!

Door de een intitiatief van het rode kruis tijdens serious request konden bewoners van Amerfoort een boom kopen, voor schone lucht in en om Amersfoort. Toen we als werkgroep begonnen met het voedselbos hadden we niet kunnen dromen dat die bomen aan ons initiatief zouden worden aangeboden. De voorzitter van de tuinpark laakzijde, Erik Verhallen, benaderde mij voor het realiseren van een voedselbos. Een lang gewenste droom kreeg wortels in de aarde. Dat was afgelopen december. In januari kwam de gemeente bij ons met 150 bomen voor het voedselbos, en nu staan ze in de logeertuin, om hopelijk voor de kerst te verhuizen naar hun definitieve plek.

Wat hebben we allemaal genoten van deze dag! Er zijn vandaag alleen maar winnaars! De kinderen, de mensen van CNME Amersfoort, De mannen van de Ridder, de Gemeente Amersfoort en de wij de voedselboswachters. Ik zit dit bericht te schrijven met een grote glimlach op mijn gezicht, en lijkt niet te willen verdwijnen.

Wil je op de hoogte blijven van het Voedselbos Amersfoort in over de laak? neem dan contact met me.

Permacultuur voor eenjarige gewassen op de Birkenhof Soest 2017

Dit jaar geef ik een cursus permacultuur voor eenjarige gewassen op de CSA Birkenhof te Soest. Een bijzonder leuke CSA tuinderij in Soest die steeds meer met de permacultuurprincipes  gaat werken.

2013 de gezustersMoestuinieren op basis van permacultuur is meer dan tuinieren. Tijdens deze cursus leer je over kringlopen en hoe je samen met de natuur zorgt voor goed en gezond voedsel, zonder dat het je rug kost. Door op deze manier te verbouwen, draag je bij aan een duurzame Aarde. Je leert hoe je groente verbouwt door gebruik te maken van natuurlijke ongedierte bestrijden en hoe je de bodem gezond en voedzaam houdt zonder te spitten.

De cursus Permacultuur op de Birkenhof geeft je inzicht in de basisprincipes van permacultuur, die je direct kunt toepassen in je eigen moestuin of eetbare tuin. Je gaat naar huis met een portie basiskennis. Je leert hoe je van  je balkon, of je tuin zelf een eetbaar paradijs kunt maken met een actieplan en teeltplan

De cursus is voor iedereen die op een natuurlijke manier wil moestuinieren. Maar ook voor de ervaren moestuinierder die geïnteresseerd is in permacultuur en dat in de praktijk wil brengen. Moestuinervaring is handig, om de stof te begrijpen.

Deze cursus is een beetje dan permacultuur in de moestuin. De onderwerpen sluiten iets meer aan op de thema’s waar de CSA meer mee wil werken.  O.a. op  de thema’s : omgang met de bodem en polycultuur wordt dieper ingegaan. Doordat er op de tuinderij met voornamelijk eenjarige gewassen, dus moestuin gewassen, worden geteelt, is de verkregen kennis in deze cursus ook toepasbaar op je eigen (moes)tuin.

Tijdens deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • permacultuurprincipes en hoe je die kunt toepassen
  • bodem/compost ( de bodem begrijpen en verbeteren)
  • het principe polycultuur
  • Mulchen verschillende technieken.
  • de permacultuur moestuin in de winter

Op de cursusdagen is er een mix  van theorie en doen.

Wanneer:

totaal 5 woensdag ochtenden van 10.00 tot 12.00

  • 8 maart
  •  10 mei
  • 14 juni
  • 20 september
  • 25 oktober

kosten 125,-

De dagen zijn van 10 tot 12.00 De cursus wordt gegeven op CSA de Birkenhof in Soest. De cursus dagen zijn verdeeld over de verschillende seizoenen, zo beleef en leer je van de ontwikkelingen en heb je een kijkje in een CSA tuinderij.

Kosten 125,00 euro inclusief koffie en thee en iets lekkers.

Aantal deelnemers: maximaal 6-8

meld je aan via serai.bressers@gmail.com of het contactformulier.

Wie geeft de cursus:

Ikzelf, Serai, geef de cursus. Ik ben een permacultuurontwerper met ruim 8 jaar ervaring met permacultuurprincipes. Ik ben begonnen in bakken en gemeenschappelijke (moes)tuinen en vervolgens ook in private eetbare tuinen en moestuinen. In 2016 heb ik de opleiding tot permacultuur ontwerper gevolgd bij Stichting Permacultuur onderwijs ( Maranke Spoor) en mijn PDC behaald.

 

Voedselbos in Amersfoort

Het lijkt erop dat er binnenkort een voedselbos komt in Amersfoort en Eetjetuin is er bij! Een lang gekoesterde droom lijkt werkelijkheid te worden.

Het is allemaal nog heel pril en nog niet zeker, maar de eerste acties zijn genomen.

De eerste vraag is natuurlijk wat voor grond is er. 18 januari hebben de eerste boringen gedaan op het terrein. Waaronder een profiel boring. Het gebied is landbouwgrond. Een gedeelte met grasland en gedeelte reguliere landbouw, wat zoveel betekend als mais.

profielboring_achterhoeksewegHeel Spannend allemaal!

Hoe maak je je permacultuur moestuin winterklaar

Hoe maak je je tuin winterklaar als je met de permacultuur principes werk zoals niet spitten. Onze moestuin is nu ongeveer 2 weken helemaal klaar voor de winter. Om op deze manier de tuin de winter door te brengen heb je nog een week of 2. Nog niet op blaadjes jacht geweest, het kan nog net!

Uw tuin winterklaar met de natuur als inspiratie.

Met die mooie en warme nazomer heb ik afgelopen weken nog volop van de late oogst kunnen genieten. De grote najaars schoonmaak, of het winterklaar maken zoals zo velen noemen, staat binnenkort waarschijnlijk op het programma. In de natuurlijke (moes)tuin is dat niet nodig. Toch is er genoeg te doen in de tuin om hem op een natuurlijke manier klaar te maken voor de winter. In een natuurlijke sier- of moestuin wordt niet alles opgeruimd en afgeknipt, je kijkt naar de natuur voor wat er wel moet gebeuren .

mulchinsiertuinIn de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, prachtige bladerdekken ontstaan in de meest wonderlijke kleuren. Heeft u al eens goed gekeken hoe ze gedrapeerd liggen onder de boom? Zo heerlijk dicht langs de stam en op de wortels als een lekkere wollen deken. Dat is ook precies wat de boom voor ogen heeft. Een heerlijke warme deken met heel veel voedingsstoffen erin.

Allereerst zorgen de bladeren voor voedingstoffen die de boom diep uit de aarde heeft gehaald. Ze verteren en worden zo teruggegeven aan de bodem. Het bodemleven heeft hier profijt van en wordt daardoor gestimuleerd. Daarnaast zorgen de bladeren voor een tapijt die de bodem beschermen tegen hevige weersinvloeden, zoals zware regenval en vorst. Daardoor blijven de omstandigheden in de bodem constanter waardoor het bodemleven er weinig last van heeft en zo actiever is dan wanneer er geen warme deken ligt. Naast de beschermende factor zorgt een bladerdeken ervoor dat de onkruidzaden niet ontkiemen. Zo zorgt de boom ervoor dat er onder zijn dek geen andere plant kan groeien. Wat voordelen heeft voor de groeikansen van de boom.

Dit bedekken van de aarde wordt in de natuurlijke moestuin en in de permacultuur mulchen genoemd en is een techniek die ik veelvuldig in mijn tuinen toepas. Door de aarde te bedekken met organisch materiaal droogt de aarde niet uit, kunnen er geen onkruidzaden ontkiemen en geef je het bodemleven voedingsstoffen, die jij niet hoeft toe te voegen. Een win win situatie dus.

Mulchen doe ik heaardbeienmulcht hele jaar door, en zeker in de winter.

Voor de eetbare siertuin is dat wat makkelijker dan voor de moestuin. Door de meerjarige plantengroei is de aarde al grotendeels beschermd vooral in het begin van de winter. Groene delen van planten sterven redelijk snel af en aan het eind van het winterseizoen is de aarde onbedekt. Daarvoor is het handig om bladeren of houtsnippers in de border te verspreiden. De uitgebloeide bloemen van eenjarige en meerjarige zoals de kruidvenkel laat ik staan. Dat geeft de wintertuin sfeer. De kleine kunstwerkjes van met rijp bedekt zaaddozen maken van een wintertuin een sprookje. De zaaddozen zijn ook nog eens een voedelsbron voor allerhand kleine vogeltjes en andere dieren. Dus lekker laten staan voor winters plezier.


2016_bladmulchBij de groentebedden in de moestuin, die doorgaans in de winter onbedekt zijn, is het belangrijk om te mulchen. Je kunt de aarde van de groentebedden op verschillende manieren mulchen in de winter. Je kunt ze bedekken met afgevallen blad, stro, karton of met een groenbemester zoals witte mosterd. Een ander alternatief is de bodem in het najaar bedekken met rijpe compost. Op deze manier zorg je voor een gezond bodemleven en gezonde planten. In de winterperiode mulch ik het liefst met afgevallen blad. Ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn in overvloed aanwezig. Ze verteren langzaam en zo zorgen ze ervoor dat de bodem de hele winter bedekt blijft. Door dit voor de winter te doen, gaat de tuin onkruidvrij de winter in. De organismen in de bodem hebben de hele winter wat te doen en verbeteren zo de bodem. Dit heeft als voordeel dat er in het voorjaar nauwelijks onkruid groeit en je meteen kunt planten in een levendige gezonde bodem.

Wil je meer weten over hoe je zorgt voor een gezonde bodem met de natuur als uitgangspunt? Dan is de workshop composteren die ik geef misschien wel een idee?

De moestuin van eetjetuin na 3 weken zomervakantie

Je raad het al, een bedrijf in eetbare tuinen en moestuinieren en dan in het hoogseizoen 3 weken met vakantie gaan is niet handig. Je vreest dat je oogst verdroogt, verpietert of je tuin wordt overwoekerd door aller hand onkruid. Met alle werk wat er bijhoort bij thuiskomtst. Hoe is dat nu in een moestuin waarin de permacultuur principes worden toegepast. Daarover heb ik 5 weken geleden, toen we net terug waren van vakantie, dit filmpje gemaakt. Een beetje verlaat aan toegekomen om online te zetten, maar ik wilde het jullie toch laten zien.

Permaculture design certificate op de deurmat!

2016-08-03 13.04.26Terug gekomen van 3 weken vakantie in de overheerlijke Morvan, lag er een mooi pakketje in de brievenbus. Net voordat we weg gingen had ik mijn PDC afgerond en nu lag het bewijs op de deurmat. Nouja meer op de keukentafel. Na een jaar studeren, leren, tekenen, lezen bij Maranke Spoor en Lucas Brouns via permacultuuronderwijs.nl het officiële briefje voor Permacultuur ontwerper. Leuk!