Eetbare stadstuin te Leiden

Algemene gegevens stadstuin:

Kleine stadstuin buiten het centrum van Leiden oppervlakte 25 m2

Wensen van de bewoners:

  • De bewoners willen zoveel mogelijk eetbare planten in hun tuin,
  • lekker kunnen zitten met vrienden en familie
  • de tuin moet groen zijn.
  • ruimte om zelf te experimenteren met groenten en fruit.
  • Ze willen de tuin zelf aanleggen

In het ontwerp zijn vooral eetbare planten opgenomen en planten die van nut zijn voor bijen en vlinders. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte wordt er gebruik gemaakt van verticaal tuinieren. Zo is er een bijvoorbeeld een pergola voor de druiven, waar je onder kunt zitten en worden ook de kliko’s aan het zicht te onttrekken met een verticale constructie.

In totaal bestaat de tuin voor 80% uit eetbare planten. De meeste planten hebben een dubbele functie o.a. doordat ze ook bijen en vlinders aantrekken. Denk maar aan de bieslook. Lekker in de sla, en de bijen vinden de bloemen geweldig. Of het bonenkruid, heerlijk met bonen of aardperen, maar ook een aantrekker voor de bijen.
Tip: Kleine tuin en toch zelf compost maken?

Wij vroegen Serai om onze -toen geheel betegelde- tuin te ontwerpen. In het eerste gesprek met Serai konden we goed onze wensen aangeven, zo wilden we een brede border in de schaduw van de schutting, zelf wisten we niet zo goed welke planten het hier goed zouden doen. We wilden graag de materialen die we uit de tuin haalden en onze potplanten in het tuinontwerp terugzien en wilden we niet alleen sierplanten, maar ook planten die je gemakkelijk in de keuken kunt gebruiken.

Serai heeft goed met ons meegedacht en al onze wensen verwerkt in een prachtig ontwerp met onder andere een kruidenspiraal, frambozen, appelboompje, rabarber, bosbessen en een aantal “gewoon mooie” planten, zoals vrouwenmantel en een vlinderstruik. Door met de aarde de hoogte in te gaan bij de kruidenspiraal is er een speels effect in het midden van de border ontstaan. Haar kennis van planten en durf om ook minder schaduwliefende planten te kiezen hebben in een heerlijke tuin geresulteerd waar we erg van genieten en dat op het gebied van zicht en van smaak!

– W. Valkhoff Leiden

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: