Permacultuur

Permacultuur is in de jaren 70 als beweging ontstaan door 2 Australiers, Bill Mollison en David Holmgren. Permacultuur is niet nieuw, het bestaat al honderden jaren, inheemse volkeren leven al jaren op deze manier, ze leven in harmonie met de natuur. Ze verzorgen en observeren hun omgeving zodat ze samen kunnen leven.
De bossen leveren deze mensen alles wat ze nodig hebben; voedsel, brandstof, medicijnen en materialen voor woningen.
Bill Mollison en David Holmgren hebben dit bestudeerd en noemden dit permacultuur.
Destijds hebben Mollison en Holmgren het als volgt geformuleerd:

Permacultuur is het bewust ontwerpen en onderhouden van ecosystemen die de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen hebben. Het is de harmonische integratie van landschap en mens, waarmee voedsel, energie, beschutting en andere materiële en niet-materiële zaken op duurzame wijze geproduceerd worden.

Permacultuur kan gebruikt worden om tuinen te ontwerpen maar ook om hele gemeenschappen duurzaam vorm te geven.
Bij het ontwerpen wordt er rekening gehouden met de volgende punten:

1) elk element heeft meerdere functies
2) elke belangrijke functie wordt ondersteund door meerdere elementen.

Als voorbeeld kunnen we een kas nemen. Je kunt deze plaatsen achter in je tuin, maar je kunt hem ook vast maken aan je woning.

Met deze kas,verleng je het seizoen en kweek je jonge planten op. Verder levert het je energie op voor je huis, door de passieve warmte. Tegelijkertijd bespaart het je ook tijd en moeite (persoonlijke energie), je bent namelijk zo bij de planten die de meeste aandacht nodig hebben en je hoeft niet met slecht weer naar buiten. Door deze twee functies samen te voegen, profiteren ze optimaal van elkaar en heb je positieve relaties gecreëerd.

Permacultuur vraagt om een andere benadering dan we gewend zijn bij ecologisch tuinieren. Ecologisch tuinieren gaat meer uit van het principe dat je als mens de natuur kunt beïnvloeden. Permacultuur kijkt naar “de dans met de natuur, waarbij de natuur de leiding heeft.” Bij Permacultuur geef je in feite de regie uit handen en vertrouw je op de natuur. De houding van ‘observeer en reageer’ staat centraal. Ooit heeft iemand mij gezegd dat je veel bankjes in de tuin nodig hebt om te werken aan een permacultuur tuin. Want hoe meer je op je bankje(s) zit en je tuin observeert hoe beter je tuin wordt. Je kijkt naar de dans die de natuur maakt.

Als we het dan concreet maken in overeenkomsten en verschillen kun je die als volgt benoemen
Overeenkomsten:

  • het gebruik van biologische materialen,
  • gebruik maken van natuurlijke middelen tegen voor zieken en productie verhoging door gewas wissel, gilde planten en het aantrekken van nuttige dieren.
  • Het creëren van diversiteit.

Verschillen:

  • de zonering van de tuin
  • multidimensionaal ontwerp door het creeren van grenseffect, gelaagdheid en successie.
  • efficiënte planning van de energiestromen

Meer weten kijk eens op deze links: