Eetbare siertuin met vijver in Amersfoort

Een eetbare siertuin in het noorden van Amersfoort (gerealiseerd in 2013)

20130329plantschema_Koezen_kleinAlgemene gegevens van de stadstuin:

  • stadstuin in Amersfoort Noord van circa 70 m2 gericht op het zuidwesten.

Wensen van de bewoners:

  • een mengeling van eetbare en niet eetbare planten
  • een klein moestuin gedeelte maar ook eetbare planten in de borders
  • een natuurlijke vijver
  • genoeg ruimte om van de zon te genieten samen met familie
  • in de winter ook een groene tuin
  • diepte in de tuin creëren om hem zo groter te laten lijken
  • hergebruik van bestaande materialen

In de winter van 2012-2013 werd ik door de bewoners van deze tuin benaderd om met hun te kijken naar hoe ze hun tuin eetbaar konden maken. Ze hadden al heel wat ideeën en die wilden ze graag omgezet krijgen in een eetbare siertuin, met een vijver.

De tuin is een standaard stadstuin gericht op het zuidenwesten met aan weerszijde buren, zoals de meeste van ons stedelingen.

Nadat de wensen duidelijk waren is er een ontwerp gemaakt met als centrale element de natuurlijke vijver.

Rondom de vijver zijn er twee terrassen die op verschillende momenten van de dag gebruikt kunnen worden. Zo kan men kiezen wanneer men in de zon wil zitten.De verhoogde borders zijn gevuld met grotendeels eetbare planten, zowel 1 als meerjarig. Naast de eetbare planten zijn er ook enkele planten die voor de bewoners hoge sierwaarde hebben. In de ronde tuin kan de bewoonster moestuinieren op kleine schaal.

Reactie van de bewoners:

Serai heeft goed naar onze wensen geluisterd en ook haar ideeën ingebracht. Ze legde uit dat sommige planten niet bij elkaar in de buurt moesten staan en dat anderen elkaar ondersteunden.

Ze heeft een mooi plantschema gemaakt en een handig boekje waarin alle planten staan benoemd en veel tips rond planten, snoeien, plaats in de tuin, functie, enz. Zelfs zo nu en dan een recept!

We hebben het haar niet makkelijk gemaakt omdat onze ideeën eigenlijk heel snel omgezet moesten worden in werkelijkheid, want de hovenier was al met de bestrating bezig. Daar heeft ze goed op gereageerd.

Al met al hebben we geen spijt van ons contact met Serai. We genieten nu van onze tuin en zijn benieuwd of/ en hoe alles tot bloei en groei zal komen.

Advertentie
%d bloggers liken dit: