Joehoe, een Egel in de tuin

Maandagavond werden we verrast. Er liep een egeltje in de tuin. En wat is hij klein. Dat wist ik eigenlijk helemaal niet. Ik ben helemaal blij. Hij zat heerlijk te rommelen tussen het gras.

Aan het eind van het moestuin seizoen had ik zo veel compost materiaal over dat het niet meer in mijn compost ton paste. In de kliko gooien vond ik zonde. Toen ik naar die hoop zat te kijken, en te bedenken wat doe ik daar nu mee. Dacht ik aan de egeltjes. Die vinden een rommelige hoekje heerlijk. Daar kunnen ze veilig in overwinteren. En prompt verschijnt er nu een egeltje.

Los van dat egeltjes zo schattig zijn, eten ze slakken! En laat ik daar nu genoeg van hebben in de tuin. Zo fijn een permacultuurtuin! De natuur helpt gewoon als je de juiste voorwaarden schept. Dat egeltje mag best wat slakjes eten om zo de populatie wat binnen de perken te houden. 😉 Een egeltje eet namelijk zo’n 40 slakken per nacht.

Ook een egeltje in je tuin.

Hier een paar tips om een egel in je tuin te krijgen is:Egelindetuin2015

  • rommelhoekjes hebben met takken en bladeren, daar kan hij zijn nestje in maken
  • een composthoop om slakken te vinden en in te slapen.
  • de tuin niet winterklaar maken.
  • veel groen in de tuin (bij veel tegels geen egels)
  • zorg dat je tuin niet hermetisch is afgesloten, dan kan er geen egeltje in. Ze houden trouwens meer van heggen dan schuttingen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Gaten in schuttingen kunnen een oplossing zijn.

Nu zorgen dat hij blijft natuurlijk!

En in het voorjaar heel goed kijken in de composthoop of hij daar zijn huisje in heeft gemaakt.

Advertentie

eetbare buurttuin

Deze week komt mijn oproep voor een eetbare buurttuin in de wijkkrant van Zielhorst. Joehoe!

Een Tuin voor de buurt om in te oogsten, spelen en elkaar te ontmoeten. Ik zoek daarvoor buurtbewoners die het leuk vinden om samen met mij z’n pracht plek te maken.

todmorden incredible edible(2)

Een van mijn inspiratiebronnen is de Engelse plaats Todmorden,met hun incredible edible. Maar ook dichterbij huis in mijn eigen Stad hebben we een inspirerend voorbeeld, Het postzegelpark aan de Leusderweg.

todmorden incredible edible 002(1)

Misschien heb je mijn oproep al gezien in de wijkkrant, of misschien nog niet. Voor mensen die het mee willen denken of helpen organiseer ik, in tegenstelling tot wat in de wijkkrant staat, 9 december en 6 Janurari  om 20.00 een kennismakingsbijeenkomst met een lezing over eetbare buurttuinen.

Pagina 06

Kom je ook?

meld je dan aan via serai.bressers@gmail.com of met het contactformulier vermeld even welke data je voorkeur heeft.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

De Bodem gezond houden

Het moestuinseizoen is voor de meeste ver op het einde. Tenminste wat oogst betreft. Maar voor iemand die wil dat de bodem gezond blijft is er ook nu nog van alles te doen.

Vanuit de permacultuur gedachte kijken we dan vooral naar hoe de moeder natuur dat doet. Een van de manieren van het bos om zichzelf gezond en instant te houden is gebruik te maken van het afgevallen blad. Het blad is heel kostbaar en heeft naast voedingstoffen ook een bedekkende functie. In het bos loopt gelukkig geen meneer met een bladblazer de kostbare bladeren en takken weg te blazen maar blijft het als een zachte deken op de bodem liggen. Dit onderdrukt pioniersplanten( in moestuin termen”onkruid”) en zorgt ervoor dat de aarde niet uitdroogt of erodeert( wegspoelen van aarde of nuttige voedingsstoffen)

mulch_03_2015Nu dat in de moestuin de meeste eenjarige gewassen klaar zijn, ontstaat er heel wat zwarte aarde in de tuin. Dus afgelopen weken heb ik heel wat zakken met afgevallen blad verzameld om op de kale bedden te leggen.

Nu kunnen wormen aan de slag en andere bodemorganismen dit te verwerken tot voedsel voor de bodem. Deze deken van bladeren in de moestuin heet mulchen.

mulch2015Mulchen is de aarde bedekken of bedekt houden. Je hebt verschillende manieren en materialen om te mulchen, waarvan het gebruik van blad er 1 is. Mulch kan je werk besparen, doordat het onkruid tegen gaat. Een nadeel van mulch is dat azende insecten,met name slakken, er graag in vertoeven. Het is altijd even zoeken wat nu de beste manier is om te mulchen. Zeker als je last hebt van slakken, zoals in ons koele klimaat is het handig om te kijken wat een passende combinatie is.

Tamme kastanjes: Wat heb ik ervan gemaakt?

Na wat gespeur kwam ik in een aantal kook- en zelfplukboeken wat recepten tegen over de tamme kastantje.

Ik ben gegaan voor de zelfplukker en je eet wat je bent schrijver Michiel Bussink. Ik heb zijn boekje lekker landschap en daar stond een heel leuk verhaaltje, over kastanjes en kabouters, met bewaartips en recept over kastanjes in. Een echt leuk boekje als je voor eten uit de natuur iets wilt leren en wat ook nog leuk sprookjes achtige verhalen heeft.

kastanjehumus2015Een deel van de kastanjes heb ik ingekerfd en in de vriezer gedaan. Zo kan ik ze wat langer bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Met de rest van de kastanjes heb ik een soort van humus gemaakt. In eetbaar landschap van Michiel Bussink heet het kastanje terrine. Het was wel even een klusje om 350 gram kastanjes te pellen. Dus daar moet je wel even de tijd voor nemen.

De terrine is daarna heel eenvoudig. Je pureert de kastanjes nadat je ze gepeld en gekookt hebt, en voegt er gebakken ui en champignons aan toe, beetje boter, zout en peper en nootmuskaat. Ongeveer 5 uurtje laten rusten in de koelkast en dan kun je hem eten op brood of als bijgerecht. Lekker met augurk of ingemaakt zure courgette.

Toen mijn kastanjes aan het koken waren kwam ik dit kastanjesoep recept van Marleen van eten uit de volkstuin tegen. Ik geloof dat ik dat met die ingevroren kastanjes ga doen. Met die geweldige foto’s van haar loopt het water me nu al in de mond.

Wat is jouw ultieme kastanje recept?

Frambozen in de herfst.

De herfstframboos is een mooie aanvulling in de eetbare siertuin voor het najaar. Tot dat het vriest kun je van deze framboos oogsten.

herfstframboos2015Hier oogsten we dan nog steeds frambozen. Elke week worden we nog verrast met een aardig bakje herfstframbozen. De framboos die hier staat is geloof ik wel een van de bekenste, de atum bliss, en hij verrast me elk jaar weer hoeveel bessen hij in het najaar produceert.Ze zijn dan wel niet meer zo zoet als de zomerframboos maar nog steeds een lekker aanvulling bij het toetje. De kinderen zijn er gek op en willen ze het liefst meteen opeten natuurlijk. Voor de magen van de grotere mensen hier moet ik dus vakkundig frambozen achterover drukken 😉

herfstframboosplant2015Nog even en het is klaar met deze gulle gever. De bladeren beginnen al te verkleuren. Nu nog even genieten. Hmmmmm!

 

Tamme Kastanje recepten gezocht!

Tijdens een rondje wandelen door de wijk zag ik onder de tamme kastanje prachtige vruchten liggen. Samen met Zoonlief begon ik er een paar te verzamelen om ze te roosteren. Komt een buurman, met een grote zak vol kastanjes naar ons toe. Die mochten we hebben. Heel leuk! Maar wel wat veel om te roosteren/poffen. Ik zoek nog lekkere recepten voor te poffen of ze anders te eten. Ik heb ze eerlijk gezegd nog nooit vinger aflikkend lekker gegeten.

Wie heeft er super vinger aflikkende tamme kastantje recepten voor me?

tammekastanjes_2015

 

Permacultuurontwerp aan de Hamseweg in Amersfoort!

Deze zomer ben ik begonnen met de opleiding Permacultuur Design Course. Eindelijk is het gelukt. Ik wilde het al een tijdje doen maar het was nooit echt handig. De meeste worden gegeven verdeeld over 9 weekenden verdeeld over het land. Heel leuk, maar dat was hier niet heel praktisch, met die twee kleine kids.

En toen kwam de online cursus van de webschool permacultuur onderwijs van Maranka Spoor en Lucas Brouns langs. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dus van de zomer heb ik me aangemeld. En nu kan ik de cursus doen, en ook nog op momenten dat ik er tijd voor heb. Het is wel even plannen en discipline oefenen maar dat gaat aardig.
Voor de opleiding ga ik een ontwerp maken volledig volgens de permacultuur methodiek. Na wat zoekwerk en afwegingen heb ik een pracht project gevonden hier in Amersfoort. De tuin van Samenspel natuurlijk coach Magda Bannink.

hamseweg_voor_20151007Een (voor)tuin aan de hamsweg in Amersfoort.

Stap 1 in de permacultuur ontwerp methodiek is het maken van een basiskaart, een kaart die weergeeft hoe de huidige situatie is.Daarna komen nog 5 stappen, die ik gaande weg hier zal beschrijven.

Zo krijg je een beeld van wat een permacultuur ontwerp nu eigenlijk inhoudt.

Voor de kaart ben ik vanochtend de tuin annex huis gaan meten en inventariseren wat er zo allemaal staat.  Ik heb er erg veel zin in, net als de eigenaar. Dus nu aan de slag zodat ik jullie de volgende stap kan laten zien.

Wil je ook een permacultuur tuin? neem dan contact met me op!

Een middag met de kweepeer 1

Het is weer perentijd. van handperen, tot stoofperen en ook de wat minder bekende kweepeer. Ik heb hem niet in de tuin staan en heb hem ook nog niet in de winkels gezien. Maar als ze er weer zijn gaan ik dit eerdere heerlijke recept samen met Zoonlief maken. Dus ik hou mijn ogen open.

Eet je tuin

Deze week had ik een middag date met de onbekende kweepeer. Sinds vorig jaar was me deze peer soort opgevallen. Dit jaar zag ik hem geheel onverwachts, als een grote verrassing, bij mijn natuurwinkel liggen. Dat wilde ik wel eens proberen.

De kweepeer, anders dan ik dacht, is geen Nederlandse soort. Het is een inheemse soort van rond e Kaspische zee. Toch doet hij het in Nederland ook goed. De kweepeer kun je qua bereiding het best vergelijken met de stoofpeer. Je moet hem eerst koken,stoven of bakken wil je hem kunnen eten. Hij is erg hard. Je moet echt goed je best doen om hem doormidden te krijgen, en het klokhuis verwijderen. Dus oppassen met snijden.

Wat allemaal te doen met de kweepeer. Voor toetjes is hij heerlijk. Je kunt hem bakken in de oven met suiker,kaneel en rozijntjes, net als de appel. Of een tarte tartin maken hmm…

View original post 313 woorden meer

Tomaten tomaten tomaten

De dagen worden korter en de bladeren beginnen al te kleuren. Zo wordt ook de oogst uit de tuin anders. De laatste courgette, en bonen komen er nog aan. De palmkool en boerenkool groeien nog lekker door, en wellicht heb je winterprei of spruiten. Maar voor de tomaten is het nu toch wel afgelopen. Zeker voor die van Eetjetuin.

In het voorjaar met liefde gekoesterd op de vensterbank, daarna heerlijk gegroeid onder een mooi, luxe afdak. En daar hadden ze het erg naar hun zin. Er zaten geweldig mooie groene tomaten aan, die overigens met argus ogen van de andere moestuinierders bekeken werden. Want, zo bleek nadat ze in de volle grond stonden, tomaten en de breede morgen gajongetomaten 2015an niet goed samen. Buren vertelden van mislukte oogsten door de beruchte phytophthora, een schimmel die op de nachtschadefamilie voorkomt.

bredemorgen_totaal_juli2015

Maar het ging goed, ze groeiden geweldig. Ze hadden een mooi dakje, waardoor ze lekker droog bleven en de schimmel weinig kans had. Er stond basilicum bij als goede buur. Tot 4 weken geleden toen het weer omsloeg, toen sloeg ook de situatie van de tomaten om. Ik inspecteerde ze geregeld en tijdens een van deze inspectie sloeg het noodlot toe. Phytophthora in een van de tomaten planten. Helaas!

phtophtora2015Meteen alle groene tomaten van de plant gehaald, hopende dat ik ze nog kon reden. Daar lagen  toen 6 kg groene tomaten te wachten tot ze rood zouden worden. En niet stiekem bruin. Als ze bruin zouden worden waren ze afgeschreven. Bruin betekend dat ze besmet zijn met de phtophtora en dan kun je ze niet meer eten en het best meteen in de groene kliko doen. De meeste werden gelukkig rood en geel een enkeling werd bruin. Pfff toch nog tomaten voor die overheerlijke zelfgemaakte pastasauzen die ik in gedachten al aan het maken was.

Nu die 6 kg tomaten langzaam, maar stiekem toch een beetje snel, rijp werden. Was het tijd om in de pannen te dutomatenoogst2015iken. Los van dat het heerlijk is om tomaten door de sla of andere gerechten te doen, kun je er ook andere heerlijke dingen mee maken. Zo maakte ik er overheerlijke tomaten saus en tomatenjam van. Ik ben een groot fan van Sarah Ravens’s garden cookbook. Een kookboek vol heerlijke en eenvoudige recepten met de oogst uit eigen tuin en ook nog eens ingedeeld per seizoen. Menig gerecht is hieruit al op tafel verschenen.

tomatenindepan-2015

Zo ook de Really rich tomato sauce;

waarvan hier het recept voor de liefhebber:

ingredienten:

  • 1kg tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijf olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 handvol oregano fijngehakt
  • 1 theelepel suiker
  • 200ml rode wijn
  • zout en peper

Bereiding:

ontvel de tomaten en snijd ze in grove stukken. Snij de uien en de knoflook. Verhit de olijfolie en bak de uien op een laag vuur tot ze zacht worden, maar niet bruin. Als de uien beginnen de sissen,die dan de deksel op de pan. Voeg de tomaten, tomatenpuree, knoflook, oregano, suiker en wijn toe en laat het rustig sudderen op een laag vuur. Zeker voor 40 minuten. De saus is klaar als hij geslonken is en dik is geworden. Voeg voldoende zout en peper toe. Je kunt deze saus makkelijk invriezen. als je dat wilt doen voeg dan niet de knoflook toe. Bevroren knoflook maakt de saus muffig van smaak. Als je de saus gaat gebruiken kun je altijd nog knoflook toevoegen.

Ik had redelijk wat gemaakt en wat potten in de vriezer staan. Hij is echt heerlijk dus we zijn hier al bijna door de voorraad heen 😉

Maar wat ging er nu mis met de tomaten?

Tomaten zijn lastig in ons vochtige klimaat. Zeker als je ze buiten wilt telen. Ze zijn erg gevoelig voor de schimmelziekte phytophthora. Tomaten houden niet van nat. Als ze nat worden en het niet goed kan opdrogen door ventilatie van de wind kun je vaarwel zeggen tegen de meeste tomaten soorten in ons klimaat.

Maar ja ik had toch z’n sofiticated dakje, erg nat zouden ze dan toch niet worden zou je zeggen. En toch kwam de schimmel. Tijdens de inspectie’s en het dieven, vond ik dat de planten, nu ze volwassen waren, wel heel erg dicht op elkaar stonden. Dat bevordert de ventilatie niet echt. Ik denk dat mijn ambitieuze beplanting het schimmelprobleem grotendeels heeft veroorzaakt. Zo kon de wind immers niet goed tussen de planten door waaien. Wat is dan de juiste afstand tussen tomatenplanten.

Er wordt geadviseerd om ze in een vak van 70*70 cm t.o.v. elkaar te zetten. Hier stonden ze 30*30 cm. Ook toen ze nog niet ziek waren was dit een probleem. De planten waren bijna niet uit elkaar te houden en groeiden dan ook vrolijk door elkaar heen. Dit bevorderde het dieven niet, en op een gegeven moment wist je niet meer  wat nu een dief was en wat niet.

Ik geeft het niet op met de tomaten en de breede morgen zoals zo velen voor mij hebben gedaan. Volgend jaar weer. Met meer afstand, eerder en meer van de onderste bladeren weg halen( hier zijn de planten toch vlug het natst) en wat resistentere soorten kiezen.

Dit jaar had ik een resistent soort ertussen staan, de olijftomaat, een van de favourite hier. Deze heeft geen tekenen laten zien van de phytophthora. De minder resistente soorten, zoals gele Taxi en de rode Japanse early, wel.

Wat doe jij om je tomaten gezond te houden?

m2 moestuin augustus

Het is weer eens tijd om te kijken naar de m2 moestuin. m2moestuin_augusuts2015

Er is al heel wat geoogst, vooral komkommer tot groot plezier van zoonlief. elke 2 weken hebben we 3 grote komkommers. Heerlijke aanvulling in de sla of als tussendoortje voor de kinderen. Ook de ananaskers/lampioenbes vind gretig aftrek bij de kinderen. De ananaskers is familie van de tomaat, maar smaakt iets zoeter. Hij smaakt ligt naar ananas, zoals de naam al suggereert.

ananaskers_oogstm2moestuin2015Met de eerste herfstachtige dagen is de eerste stamppot hier al gegeten, en wat is het heerlijk om de net geplukte Cavalo Nero meteen te verwerken in de keuken. Cavalo Nero of Palmkool lijkt op boerenkool. Hij is iets lichter van smaak en gaat er hier

palmkool oogst 2015bij de kinderen in als kool 😉  Het is een Italiaanse bladkool en staat erg decoratief in de tuin. Daarnaast is hij winterhard en net als de boerenkool lang oogstbaar.

Er zijn verschillende optie’s om hem te gebruiken, je kunt hem roerbakken, rauw eten, frituren of verwerken in een pasta saus. Op het moment maak ik hem net als boerenkoolstamppot.

Zoals je ziet groeit de oostindische kers weelderig, en verdringt het een en ander in de moestuin bak. De palmkool, komkommer en ananaskers hebben er geen last van, maar de bonen en peterselie delven zo langzamerhand het onderspit. Het staat er mooi maar ik adviseer om toch minder dan 4 planten in een plant vak te doen. 2 is ruim voldoende.

Het gaat dus vooral lekker in de deze moestuin.