Uw tuin winterklaar met de natuur als inspiratie.

Met die mooie en warme nazomer heb ik afgelopen weken nog volop van de late oogst kunnen genieten. De grote najaars schoonmaak, of het winterklaar maken zoals zo velen noemen, staat binnenkort waarschijnlijk op het programma. In de natuurlijke (moes)tuin is dat niet nodig. Toch is er genoeg te doen in de tuin om hem op een natuurlijke manier klaar te maken voor de winter. In een natuurlijke sier- of moestuin wordt niet alles opgeruimd en afgeknipt, je kijkt naar de natuur voor wat er wel moet gebeuren .

mulchinsiertuinIn de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, prachtige bladerdekken ontstaan in de meest wonderlijke kleuren. Heeft u al eens goed gekeken hoe ze gedrapeerd liggen onder de boom? Zo heerlijk dicht langs de stam en op de wortels als een lekkere wollen deken. Dat is ook precies wat de boom voor ogen heeft. Een heerlijke warme deken met heel veel voedingsstoffen erin.

Allereerst zorgen de bladeren voor voedingstoffen die de boom diep uit de aarde heeft gehaald. Ze verteren en worden zo teruggegeven aan de bodem. Het bodemleven heeft hier profijt van en wordt daardoor gestimuleerd. Daarnaast zorgen de bladeren voor een tapijt die de bodem beschermen tegen hevige weersinvloeden, zoals zware regenval en vorst. Daardoor blijven de omstandigheden in de bodem constanter waardoor het bodemleven er weinig last van heeft en zo actiever is dan wanneer er geen warme deken ligt. Naast de beschermende factor zorgt een bladerdeken ervoor dat de onkruidzaden niet ontkiemen. Zo zorgt de boom ervoor dat er onder zijn dek geen andere plant kan groeien. Wat voordelen heeft voor de groeikansen van de boom.

Dit bedekken van de aarde wordt in de natuurlijke moestuin en in de permacultuur mulchen genoemd en is een techniek die ik veelvuldig in mijn tuinen toepas. Door de aarde te bedekken met organisch materiaal droogt de aarde niet uit, kunnen er geen onkruidzaden ontkiemen en geef je het bodemleven voedingsstoffen, die jij niet hoeft toe te voegen. Een win win situatie dus.

Mulchen doe ik heaardbeienmulcht hele jaar door, en zeker in de winter.

Voor de eetbare siertuin is dat wat makkelijker dan voor de moestuin. Door de meerjarige plantengroei is de aarde al grotendeels beschermd vooral in het begin van de winter. Groene delen van planten sterven redelijk snel af en aan het eind van het winterseizoen is de aarde onbedekt. Daarvoor is het handig om bladeren of houtsnippers in de border te verspreiden. De uitgebloeide bloemen van eenjarige en meerjarige zoals de kruidvenkel laat ik staan. Dat geeft de wintertuin sfeer. De kleine kunstwerkjes van met rijp bedekt zaaddozen maken van een wintertuin een sprookje. De zaaddozen zijn ook nog eens een voedelsbron voor allerhand kleine vogeltjes en andere dieren. Dus lekker laten staan voor winters plezier.


2016_bladmulchBij de groentebedden in de moestuin, die doorgaans in de winter onbedekt zijn, is het belangrijk om te mulchen. Je kunt de aarde van de groentebedden op verschillende manieren mulchen in de winter. Je kunt ze bedekken met afgevallen blad, stro, karton of met een groenbemester zoals witte mosterd. Een ander alternatief is de bodem in het najaar bedekken met rijpe compost. Op deze manier zorg je voor een gezond bodemleven en gezonde planten. In de winterperiode mulch ik het liefst met afgevallen blad. Ze bevatten veel voedingsstoffen en zijn in overvloed aanwezig. Ze verteren langzaam en zo zorgen ze ervoor dat de bodem de hele winter bedekt blijft. Door dit voor de winter te doen, gaat de tuin onkruidvrij de winter in. De organismen in de bodem hebben de hele winter wat te doen en verbeteren zo de bodem. Dit heeft als voordeel dat er in het voorjaar nauwelijks onkruid groeit en je meteen kunt planten in een levendige gezonde bodem.

Wil je meer weten over hoe je zorgt voor een gezonde bodem met de natuur als uitgangspunt? Dan is de workshop composteren die ik geef misschien wel een idee?

Advertentie

De moestuin van eetjetuin na 3 weken zomervakantie

Je raad het al, een bedrijf in eetbare tuinen en moestuinieren en dan in het hoogseizoen 3 weken met vakantie gaan is niet handig. Je vreest dat je oogst verdroogt, verpietert of je tuin wordt overwoekerd door aller hand onkruid. Met alle werk wat er bijhoort bij thuiskomtst. Hoe is dat nu in een moestuin waarin de permacultuur principes worden toegepast. Daarover heb ik 5 weken geleden, toen we net terug waren van vakantie, dit filmpje gemaakt. Een beetje verlaat aan toegekomen om online te zetten, maar ik wilde het jullie toch laten zien.

Permaculture design certificate op de deurmat!

2016-08-03 13.04.26Terug gekomen van 3 weken vakantie in de overheerlijke Morvan, lag er een mooi pakketje in de brievenbus. Net voordat we weg gingen had ik mijn PDC afgerond en nu lag het bewijs op de deurmat. Nouja meer op de keukentafel. Na een jaar studeren, leren, tekenen, lezen bij Maranke Spoor en Lucas Brouns via permacultuuronderwijs.nl het officiële briefje voor Permacultuur ontwerper. Leuk!

Overvloed uit de eetbare siertuin!

Heb je ze al gezien, de eerste frambozen!  Het smulseizoen was al begonnen met de eerste aardbeien, en wordt nu aangevuld met de eerste frambozen en ook al de eerst bessen. Het is hier in de eetbare siertuin elke dag een feestje. Verse vruchten voor in de yoghurt, of gewoon om zo op te smikkelen.

frambozeninaantocht2016De frambozen doen het geweldig! Ze zien er mooi frisgroen uit met een overvloed aan vruchten, de eerste blauwe bessen zijn er ook al en de aalbessen laten niet meer lang op zich wachten.

 

 

Onderhoud:

Op het moment hoef je niet zoveel te doen aan de frambozen, behalve dan zorgen dat ze de doorgang niet blokkeren en oogsten natuurlijk!

De nieuwe scheuten voeg ik heel voorzichtig tussen de tralie die ik in het voorjaar heb gemaakt, zo belemmeren ze me niet in de tuin en kunnen ze lekker verder groeien voor de vruchten van volgende jaar. In het najaar, als de vruchten op zijn kun je de oude scheuten snoeien. Het kan ook in maart, dat doe ik meestal, dan zie ik ook meteen waar de nieuwe uitlopers zitten en kan ik deze een beetje op hun plek houden, door ze terug te plaatsen op de plek waar ik ze het liefst wil hebben. Frambozen woekeren nogal graag, en op deze manier houd ik ze in bedwang.

In de eetbare siertuin van eetjetuin hebben we momenteel zoveel fruitoogst dat we dat echt niet in een dag op kunnen. Naast die overvloed in het  kommetje yoghurt maak ik er jam, frambozensaus of een ijsje.

Hoe maak je zelf frambozenjam zonder suiker:

bessenoogts16062016

 

 

 

 

Bereiden duurt ongeveer 10-15 minuten als je alles klaar hebt staan.

Nodig:

gesteriliseerde pot(ten)

voor 1 potje jam:

  • circa 300 gram frambozen of ander fruit
  • 1/2 eetlepel diksap, of een ander natuurlijke zoetstof( bijvoorbeeld honing of rijststroop)
  • 5 gram marmello 1 ( geleermiddel te koop bij de natuurwinkel)

bereiden:

Voordat je begint zorg je eerst dat je genoeg gesteriliseerde potten hebt! Je kunt ze op verschillende manier steriliseren. Ik doe het het liefst in een pan met kokend water en ze daar circa 5 minuten in te koken.

Zorg dat je van te voren een paar schoteltjes in de vriezer doet, die zijn handig om de geleertest te doen.

En dan nu de jam maken. Doe het fruit in een pannetje met de benodigde diksap. laat het koken. Mijn kinderen houden niet zo van stukjes in wat voor eten dan ook, dus ik kook het tot moes. Maar als je kleine stukjes aardbei lekker vind kook je de vruchten minder lang. Daarna doe je het geleermiddel erbij en laat geheel minimaal 1 minuut koken. Bij mij is 1 minuut meestal te kort, en komt het meestal zo rond de 3 minuteren Afhankelijk van het vocht wat uit de vruchten komt en wat je hebt toegevoegd moet het soms iets langer koken tot je de juiste jam dikte hebt. Daar komt het schoteltje uit de vriezer van pas. Hiermee test je of de jam dik genoeg is.

Dat doe je zo:

je doet een beetje jam op het ijskoude schoteltje, het koelt nu heel snel af en geleerd. Als je tevreden bent over de gelei/jam dan doe je de jam in de gesteriliseerde pot(ten) en zet ze ongeveer 10 minuten op de kop. Zo trek je de pot(ten) vaccuum en blijft de jam langer goed. Doordat er geen (kristal)suiker aan de jam is toegevoegd is hij na openen minder lang houdbaar dan de potten in de winkel met suiker. Maar dat is hier nooit een probleem!

Veel plezier met jam maken! Probeer ook eens te zoeten met vanille of een andere zoet kruid!

Open tuindag 27 augustus

mei 2016-05-27Vorig jaar stelden we onze eetbare siertuin voor het eerst open. Dat is ons heel goed bevallen en daarom doen het dit jaar weer. En wel op zaterdag 27 augustus van 13.00 tot 16.00 aan de wijdeveldstraat 36 te Amersfoort.

In de eetbare siertuin van eetjetuin staan volop eetbare planten. Zoals keukenkruiden, fruit en meerjarige groente, zoals zuringsoorten, daslook en pimpernel. Tussen al dit eetbaars staan bloemen. Bloemen die je kunt eten, voor de vaas, maar vooral ook om naar te kijken en de bijen te laten eten. In de eetbare tuin wordt gewerkt met plantgildes, een plantgilde is een combinatie van planten die elkaar ondersteunen. Ze vormen samen een systeem dat beschermd tegen ziekten en plagen. Daarnaast wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte in een kleine stadstuin.

In deze kleine stadstuin van 55 m2, die op het oosten gericht is, is naast al het eetbare ook ruimte voor de kinderen om te spelen. Zo kunnen ze schommelen een tent bouwen en snoepen uit de tuin. Wil je ook een kijken komen nemen kom dan zaterdag 27 augustus gerust langs.

Aanmelden vinden we fijn, maar is niet noodzakelijk.

Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar serai.bressers(at)gmail.com of door onderstaand contactformulier in te vullen. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

Tot 27 augustus!

 

Lente groen uit de eetbare siertuin

Lente groen

Ik vind hspringgreenet zo heerlijk om de tuin in te lopen en daaruit te oogsten. Heerlijk vers en dan gelijk de pan in. Hmmm. Zo oogstte ik heerlijk lentegroen, uit de eetbare siertuin, voor door de risotto. Heerlijke Bloedzuring, Bieslook en Mizuna.

1 jaar verder in de permacultuur moestuin!

Ik was bezig met de foto’s opruimen en dan is het altijd zo leuk om je vorderingen te zien. Vorig jaar een kale vlakte met mest erop, die ik niet heb ondergespit, maar langzaam heb laten verteren. Dit jaar een, zo voor het koude voorjaar, groene moestuin. Met vaste planten en eenjarige en een gilde wat opgebouwd wordt. Veel insecten die rond kruipen en vliegen. Een levendiger geheel t.o.v. vorig jaar. Heerlijk om te zien.

voorjaar:maart 2015 breede morgen

voorjaar 2016 breedemorgen

Cavolo Nero ookwel Palmkool

De fotogenieke plaatjes uit de tuin komen er weer aan. Naast de gebruikelijke voorjaarsbollen die de tuin weer kleur geven. Zijn er ook andere planten die prachtig in bloei staan. Zoals deze Cavolo Nero. In de winter hebben we er heerlijk  van geoogst, de palmkool pesto is hier een hit. Dit exemplaar heb ik laten staan voor het zaad. En wat een bloemenpracht krijgen we als cadeau. De bijen vinden hem ook geweldig en zoemen er druk omheen. Elk bloemetje wordt bezocht. De kolen, Brassicia, zijn uitstekende bijen lokkers. Zeker zo in de eerste maanden van het jaar zullen ze er dankbaar gebruik van maken. De bloem en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Ik vind ze niet zo uitgesproken en laat ze lekker voor de bijen en het zaad.

palmkool in Bloei