Overvloed uit de eetbare siertuin!

Tags

, ,

Heb je ze al gezien, de eerste frambozen!  Het smulseizoen was al begonnen met de eerste aardbeien, en wordt nu aangevuld met de eerste frambozen en ook al de eerst bessen. Het is hier in de eetbare siertuin elke dag een feestje. Verse vruchten voor in de yoghurt, of gewoon om zo op te smikkelen.

frambozeninaantocht2016De frambozen doen het geweldig! Ze zien er mooi frisgroen uit met een overvloed aan vruchten, de eerste blauwe bessen zijn er ook al en de aalbessen laten niet meer lang op zich wachten.

 

 

Onderhoud:

Op het moment hoef je niet zoveel te doen aan de frambozen, behalve dan zorgen dat ze de doorgang niet blokkeren en oogsten natuurlijk!

De nieuwe scheuten voeg ik heel voorzichtig tussen de tralie die ik in het voorjaar heb gemaakt, zo belemmeren ze me niet in de tuin en kunnen ze lekker verder groeien voor de vruchten van volgende jaar. In het najaar, als de vruchten op zijn kun je de oude scheuten snoeien. Het kan ook in maart, dat doe ik meestal, dan zie ik ook meteen waar de nieuwe uitlopers zitten en kan ik deze een beetje op hun plek houden, door ze terug te plaatsen op de plek waar ik ze het liefst wil hebben. Frambozen woekeren nogal graag, en op deze manier houd ik ze in bedwang.

In de eetbare siertuin van eetjetuin hebben we momenteel zoveel fruitoogst dat we dat echt niet in een dag op kunnen. Naast die overvloed in het  kommetje yoghurt maak ik er jam, frambozensaus of een ijsje.

Hoe maak je zelf frambozenjam zonder suiker:

bessenoogts16062016

 

 

 

 

Bereiden duurt ongeveer 10-15 minuten als je alles klaar hebt staan.

Nodig:

gesteriliseerde pot(ten)

voor 1 potje jam:

  • circa 300 gram frambozen of ander fruit
  • 1/2 eetlepel diksap, of een ander natuurlijke zoetstof( bijvoorbeeld honing of rijststroop)
  • 5 gram marmello 1 ( geleermiddel te koop bij de natuurwinkel)

bereiden:

Voordat je begint zorg je eerst dat je genoeg gesteriliseerde potten hebt! Je kunt ze op verschillende manier steriliseren. Ik doe het het liefst in een pan met kokend water en ze daar circa 5 minuten in te koken.

Zorg dat je van te voren een paar schoteltjes in de vriezer doet, die zijn handig om de geleertest te doen.

En dan nu de jam maken. Doe het fruit in een pannetje met de benodigde diksap. laat het koken. Mijn kinderen houden niet zo van stukjes in wat voor eten dan ook, dus ik kook het tot moes. Maar als je kleine stukjes aardbei lekker vind kook je de vruchten minder lang. Daarna doe je het geleermiddel erbij en laat geheel minimaal 1 minuut koken. Bij mij is 1 minuut meestal te kort, en komt het meestal zo rond de 3 minuteren Afhankelijk van het vocht wat uit de vruchten komt en wat je hebt toegevoegd moet het soms iets langer koken tot je de juiste jam dikte hebt. Daar komt het schoteltje uit de vriezer van pas. Hiermee test je of de jam dik genoeg is.

Dat doe je zo:

je doet een beetje jam op het ijskoude schoteltje, het koelt nu heel snel af en geleerd. Als je tevreden bent over de gelei/jam dan doe je de jam in de gesteriliseerde pot(ten) en zet ze ongeveer 10 minuten op de kop. Zo trek je de pot(ten) vaccuum en blijft de jam langer goed. Doordat er geen (kristal)suiker aan de jam is toegevoegd is hij na openen minder lang houdbaar dan de potten in de winkel met suiker. Maar dat is hier nooit een probleem!

Veel plezier met jam maken! Probeer ook eens te zoeten met vanille of een andere zoet kruid!

Advertenties

Open tuindag 27 augustus

mei 2016-05-27Vorig jaar stelden we onze eetbare siertuin voor het eerst open. Dat is ons heel goed bevallen en daarom doen het dit jaar weer. En wel op zaterdag 27 augustus van 13.00 tot 16.00 aan de wijdeveldstraat 36 te Amersfoort.

In de eetbare siertuin van eetjetuin staan volop eetbare planten. Zoals keukenkruiden, fruit en meerjarige groente, zoals zuringsoorten, daslook en pimpernel. Tussen al dit eetbaars staan bloemen. Bloemen die je kunt eten, voor de vaas, maar vooral ook om naar te kijken en de bijen te laten eten. In de eetbare tuin wordt gewerkt met plantgildes, een plantgilde is een combinatie van planten die elkaar ondersteunen. Ze vormen samen een systeem dat beschermd tegen ziekten en plagen. Daarnaast wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte in een kleine stadstuin.

In deze kleine stadstuin van 55 m2, die op het oosten gericht is, is naast al het eetbare ook ruimte voor de kinderen om te spelen. Zo kunnen ze schommelen een tent bouwen en snoepen uit de tuin. Wil je ook een kijken komen nemen kom dan zaterdag 27 augustus gerust langs.

Aanmelden vinden we fijn, maar is niet noodzakelijk.

Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar serai.bressers(at)gmail.com of door onderstaand contactformulier in te vullen. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten.

Tot 27 augustus!

 

1 jaar verder in de permacultuur moestuin!

Tags

, ,

Ik was bezig met de foto’s opruimen en dan is het altijd zo leuk om je vorderingen te zien. Vorig jaar een kale vlakte met mest erop, die ik niet heb ondergespit, maar langzaam heb laten verteren. Dit jaar een, zo voor het koude voorjaar, groene moestuin. Met vaste planten en eenjarige en een gilde wat opgebouwd wordt. Veel insecten die rond kruipen en vliegen. Een levendiger geheel t.o.v. vorig jaar. Heerlijk om te zien.

voorjaar:maart 2015 breede morgen

voorjaar 2016 breedemorgen

Cavolo Nero ookwel Palmkool

Tags

, , ,

De fotogenieke plaatjes uit de tuin komen er weer aan. Naast de gebruikelijke voorjaarsbollen die de tuin weer kleur geven. Zijn er ook andere planten die prachtig in bloei staan. Zoals deze Cavolo Nero. In de winter hebben we er heerlijk  van geoogst, de palmkool pesto is hier een hit. Dit exemplaar heb ik laten staan voor het zaad. En wat een bloemenpracht krijgen we als cadeau. De bijen vinden hem ook geweldig en zoemen er druk omheen. Elk bloemetje wordt bezocht. De kolen, Brassicia, zijn uitstekende bijen lokkers. Zeker zo in de eerste maanden van het jaar zullen ze er dankbaar gebruik van maken. De bloem en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Ik vind ze niet zo uitgesproken en laat ze lekker voor de bijen en het zaad.

palmkool in Bloei

Een permacultuur moestuin in maart

Tags

, ,

Twee weken geleden heb ik voor jullie deze film gemaakt over mijn moestuin waar ik de permacultuur principes in toepas. In deze video laat ik o.a zien hoe je zoal kunt mulchen in de winter.

Het is nog rust in de tuin, maar langzaam warmt de aarde op en komt er meer licht. Binnenkort zal de groeikracht van de natuur weer zichtbaar zijn.

Excuus voor de bij geluiden 😉 het was erg koud die ochtend begin maart.

 

zaaikalender of niet?

Tags

, , ,

Is bij jullie de zaaikoorts ook al een beetje begonnen? Met het zien van die frisse krokussen begint het bij mij toch te kriebelen. De nieuwe groente en bloemzaden zijn dan ook alweer binnen. En mijn viIMG_5668ngers jeuken wel een beetje. Maar nog even geduld.

Maar wanneer zaai je nou?

2 jaar geleden heb ik gezaaid volgens de demeter zaaikalender van Maria thun. Dat in tegenstelling tot afgelopen jaar. Uit eigen ervaring kan ik tot nu toe zeggen dat de resultaten van zaaien volgens Maria thun beter waren dan zonder.

De Dementer zaaikalender wordt elk jaar opnieuw uitgegeven, en heeft te maken met de invloed van de maan op de aarde, en daarmee de groeikracht op de planten. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden, maar ik moet zeggen ik had betere planten had en ze ontkiemden bijna allemaal. Dat in tegenstelling tot afgelopen jaar, waar ik meerdere keren moest zaaien om goede zaailingen te krijgen.

Dus ik ga er dit jaar weer voor zaaien op de kalender. Los van het feit dat het mijn ervaring is op betere planten, is het ook nog eens superhandig. Je moet namelijk op bepaalde zaaien. Het geeft richting en voor mij is het ook een stok achter de deur dat er gezaaid moet worden. Ik vind dat wel prettig en probeer me er aan te houden. Maar lukt het onverhoopt een keer niet dan ook geen man overboord, en zaai ik het of een maand later of 1 dag erna.
Gebruik jij een zaaikalender?

 

Permacultuur en je moestuin.

Moestuinieren op basis van permacultuur is meer dan tuinieren. Het is meer dan alleen goed omgaan met de tuin. Het gaat over denken in kringlopen, meewerken met de natuur om zo een systeem te ontwerpen die aansluiten op de natuur en je eigen wensen op de specifieke plek. Dat leer je o.a. door te observeren en ook door je natuurlijker kennis en vaardigheden te vergroten.

Eetjetuin heeft daarvoor een moestuincursus op basis van permacultuur. Een cursus waarin je leert moestuinieren op een natuurlijke manier. Waarin je leert over permacultuurprincipes en hoe je ze kunt toepassen in je tuin.

De cursus is verdeeld over 5 woensdagochtenden 9 maart, 13 april, 22 mei, 7 sept, en 5 oktober.

Wil je meer weten kijk dan bij eetjetuin.nl/workshops2013 de gezusters

 

Verwondering van de bezieling

Ik doe mee aan de spiritbusinesschallange. 21 dagen lang opdrachten die je helpen bij het ondernemen vanuit je hart en het manifesteren van overvloed. Via facebook ben ik deze dames tegen gekomen en dacht dat lijkt me wel wat. Deze week staat in het kader van de bezieling. Vandaag een opdracht om uit de comfort zone te komen. Nu heb ik daar wel al wat oefening in met Zen. Bijvoorbeeld door de meditatievorm, de strikte regels die daar gelden en huiswerk opdrachten als koud afdouchen (wat me niet zo goed lukt moet ik eerlijk zeggen). Maar mijn bezieling wereldkundig maken wat betreft eetjetuin, en daarmee mezelf, is ook een goede om je comfortzone op te rekken.

Daar komt ie dan:

ik wil mensen laten zien, leren, voelen en ervaren dat we onderdeel zijn van de natuur. Dat we met alles wat er om ons heen leeft verbonden zijn. Mensen bewust te maken dat hoe je zorgt voor de aarde, effect heeft op hoe je zorgt voor het leven, voor alles wat leeft. En zo zorgt voor wereldvrede. Zo dat is er uit. Noem me een idealist maar dat is mijn diepste wens. Wereldvrede door contact met de aarde. Als je je  verbonden voelt met moeder aarde, en ziet hoe afhankelijk we zijn van haar, van elkaar, van alles wat leeft, zul je zorg dragen voor je omgeving.
Het is nogal een grote wens, en om die handen en voeten te geven en te zorgen voor mijn omgeving, is mijn bedrijf eetjetuin.nl ontstaan. Eetjetuin gaat over voeding, lokale voeding, zelf je eten verbouwen, zelf je eten bereiden bewaren en natuurlijk omgaan met de bodem, de aarde waar ons eten uit voortkomt, het eten waaruit wij bestaan. Dat doe ik door te bloggen, eetbare tuinen te ontwerpen en dat wil ik gaan doen door mensen in hun tuin te gaan begeleiden en workshops te gaan geven. Door de tuin te gaan zien, beleven. Door stil te staan en gewoon te kijken. Door te vertragen en te kijken hoe de natuur leeft in haar natuurlijke ritme van verandering. Door op deze manier naar de tuin te kijken, wordt je stil in jezelf, vind je rust en voel je de onlosmakelijke verbondenheid met de natuur. Dat wil ik mensen laten zien, zodat ze zelf zorg kunnen gaan dragen voor hun tuin, hun voeding, de boomspiegel, de stoep, de gemeenteperken, de bodem, elkaar,de gemeenschap enz. De zorg die volgens mij zo hard nodig is.

Tijdens deze opdracht werd ik verwonderd. Verrast dat mijn diepste wens kwam opborrelen. I like this Challange!

Joehoe, een Egel in de tuin

Tags

,

Maandagavond werden we verrast. Er liep een egeltje in de tuin. En wat is hij klein. Dat wist ik eigenlijk helemaal niet. Ik ben helemaal blij. Hij zat heerlijk te rommelen tussen het gras.

Aan het eind van het moestuin seizoen had ik zo veel compost materiaal over dat het niet meer in mijn compost ton paste. In de kliko gooien vond ik zonde. Toen ik naar die hoop zat te kijken, en te bedenken wat doe ik daar nu mee. Dacht ik aan de egeltjes. Die vinden een rommelige hoekje heerlijk. Daar kunnen ze veilig in overwinteren. En prompt verschijnt er nu een egeltje.

Los van dat egeltjes zo schattig zijn, eten ze slakken! En laat ik daar nu genoeg van hebben in de tuin. Zo fijn een permacultuurtuin! De natuur helpt gewoon als je de juiste voorwaarden schept. Dat egeltje mag best wat slakjes eten om zo de populatie wat binnen de perken te houden. 😉 Een egeltje eet namelijk zo’n 40 slakken per nacht.

Ook een egeltje in je tuin.

Hier een paar tips om een egel in je tuin te krijgen is:Egelindetuin2015

  • rommelhoekjes hebben met takken en bladeren, daar kan hij zijn nestje in maken
  • een composthoop om slakken te vinden en in te slapen.
  • de tuin niet winterklaar maken.
  • veel groen in de tuin (bij veel tegels geen egels)
  • zorg dat je tuin niet hermetisch is afgesloten, dan kan er geen egeltje in. Ze houden trouwens meer van heggen dan schuttingen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Gaten in schuttingen kunnen een oplossing zijn.

Nu zorgen dat hij blijft natuurlijk!

En in het voorjaar heel goed kijken in de composthoop of hij daar zijn huisje in heeft gemaakt.