Eeuwige moes

Afgelopen weekend zijn we bij de grootste permacultuur tuin op Nederlandstallig gebied geweest, bij Kasteel Nieuwenhoven in Belgie.

Taco Blom heeft ons hier een mooie en interessante introductielezing gegeven over Permacultuur. Hij is nu 3 jaar bezig met deze tuin, en heeft een aantal interessante dingen gedaan, wat betreft water opvang, geinspireert op de technieken van Sepp Holzer. Hierover een andere keer meer.

In de permacultuur tuin staan naast de reguliere eenjarige groenten, meerjarige gewassen, waaronder de Eeuwige Moes, die ik op het moment aan het stekken ben.

Wat is eeuwige moes. Eeuwige moes (Brassica oleracea) is een oude vergeten, meerjarig, groente gewas. Naar verluidt wordt het veel in Limburg geteeld en is het waarschijnlijk door de Romeinen hier gebracht. Eeuwige moes wordt ook wel oude wijvenkool, splijtkool of armeluis groente genoemd.

Een plant kan gemiddeld 10 jaar meegaan, en stekken is vrij eenvoudig door een blad van de plant in de grond te steken, en deze nat te houden. Met zijn mooie grote bladeren heeft de eeuwige moes ook een sierwaarde in de (moes)tuin.

Wat kun je er allemaal van maken? Over het algemeen gebruik je eeuwige moes hetzelfde als kool. Je kunt er stamppot van maken, en dan kook je hem net als boerenkool mee. Daarnaast wordt er ook zuurkool van gemaakt.

Kan niet wachten tot volgende jaar om deze oude groente in gerechten te verwerken.

Advertentie

klassieker van courgette

Vorige week waren we met vakantie in Limburg. Een paar dagen niks, lekker wandelen, eten en ja ik kan het niet laten oogsten uit de tuin van ons verblijf.

Wat was er te oogsten. Je raad het al courgette. 😉 Hoe kan het ook anders in deze tijd van het jaar. Alhoewel de oogst van dit jaar anders is dan andere jaren door al die regen, zijn er toch nog courgette, en hele grote.

Wat kun je daar nu het best mee. Soep maken zeg ik. Er zijn verschillende varianten mogelijk, met prei en gember. De lekkerste vind ik nog altijd de gewone klassieke courgette soep en dan serveren met zelfgemaakt stokbrood en kruidenboter.

Voor klassieke courgette soep heb je nodig:

Meer lezen over “klassieker van courgette”

Courgette in overvloed

Het is augustus, en voor vele moestuinders de maand van de courgette. Zo ook voor die van mij. Courgette in overvloed. Hoe meer je er oogst hoe meer je er krijgt. Wat moet je er allemaal mee, zoveel. Maar eten laten verpieteren dat is niks voor mij. Soms geef ik er zelf een courgette met liefde aan de slakken 😉 Grappig hoe dat gaat, in het voorjaar bewaak ik alle planten met zorg tegen de veelvraat van de slak maar nu mogen ze wel een stukje courgette hebben. Op het moment krijg ik vooral groene courgette uit de tuin, maar binnenkort komen de gele eraan.

De overvloed aan courgette, zorgt bij mij voor creatie. Ik ga opzoek naar wat ik allemaal voor lekkers kan maken met courgette. Dan vermijd ik het liefst de gewone ratatouille voor over de pasta. Komende dagen zal ik dan ook mijn lekkerste courgette recepten met jullie delen.

Deel 1

courgette salade met radijsjes. Heerlijk fris in de taco’s geïnspireerd door smitten kitchen.

Meer lezen over “Courgette in overvloed”

Appel braam/wijnbes pastei

Na een wandeling door de tuin, kwam ik binnen met een hele mand vol met appels en de eerste bramen. Zoete kauw die ik ben, met Limburgse roots  dacht ik gelijk aan deze heerlijke appel bramen pastei. Een Limburg denkt altijd als eerste aan vlaai.


Met de inspiratie van Jamie Olivers Appel bramen pastei heb ik met wat aanpassingen mijn overheerlijke zomerpastei van gemaakt.Meer lezen over “Appel braam/wijnbes pastei”