De mobiele moestuin – Stadslandbouwexperiment in Amersfoort

Mijn gastblog op http://www.wroeten.nl over:

De mobiele moestuin – Stadslandbouwexperiment in Amersfoort.

Mobiele moestuinSerai Bressers

Begin dit jaar ben ik samen met Harmen Zijp gestart met het stadslandbouwproject de mobiele moestuin, als voortzetting van de Guerrilla Gardening waar ik eerder op wroeten.nl over heb geschreven. Een mobiele moestuin is een verplaatsbare eetbare tuin van 1m³, waarmee we de voedselproductie in de stad willen onderzoeken en stimuleren.

Mensen en voedsel zijn door de eeuwen heen uit elkaar gegroeid. Voedsel en met name voedselproductie is steeds verder verwijderd van de mens geraakt, met de nodige milieu-, culturele en sociale gevolgen. Carolyn Steel heeft hier een heel mooi boek over geschreven: ’The Hungry City’.

Met onze mobiele moestuin onderzoeken we hoe we voedsel en het verbouwen van voedsel dichter bij de mensen kunnen krijgen. Op het moment doen we dat in de vorm van een mobiele moestuin waarin we o.a. kijken hoe we op een zo kleine mogelijke schaal de principes van permacultuur kunnen toepassen.


Uitproberen

Dit jaar stond in het teken van uitproberen; Hoe reageren mensen erop? Zouden ze het willen overnemen? Hoe klein kan een permacultuurtuin zijn en hoe dicht kun je de permacultuurprincipe benaderen op 1m²/m³?

Meer lezen over “De mobiele moestuin – Stadslandbouwexperiment in Amersfoort”

Advertentie

Appelwortel experiment 2011

Appelwortel
Appelwortel oogst 2011

Vanaf begin dit jaar ben ik in het bezit van de Appelwortel, ook wel Yakon genoemd. Deze plant is meerjarig en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte, maar doet het ook goed op andere plekken in de Wereld. Zo schijnt hij het ook goed in ons kikkerlandje te doen. Dus ik dacht dat wil ik wel eens proberen. De Appelwortel is verwant aan de zonnebloem en de welbekende aardpeer. Via de kleine kweker Cruydthof, ben ik aan dit zeldzame goed gekomen

Na een goed half jaar groeien heb ik het 1 week geleden gewaagd om te oogsten. Heel benieuwd wat het resultaat was, en hoe hij smaakt. De oogst (0,5kg) was nog niks met de kilo’s die een oudere plant kan halen (20 kg), daarvoor moet je iets meer geduld hebben.

Een goede oogst daar doe ik het natuurlijk voor, maar de smaak is des te belangrijker. Hij schijnt fris zoet te smaken, zoals een mango had ik gelezen.

Dus gisteren begon kook experiment Appelwortel 2011.

Meer lezen over “Appelwortel experiment 2011”

Weekmenu van 27 oktober

Franse uiensoep met Seizoens-Quiche

 

Om de herfst verder te vieren, heeft eet je tuin deze week een heerlijk verwarmende franse uien soep met een fris pittige quichepunt. Een geheel franse seizoensmaaltijd. Wat is dit seizoen van overvloed toch heerlijk. Bestel en geniet van deze franse heerlijkheid. HMM, Ik heb er al zin in.

Voor de eerste keer hier, bestel en betaal dan via www.tweetjemee.nl, of meldt je aan voor de nieuwsbrief.

druiven gelei

Van het weekend ,genietend van de zon onder onze druivenstruik, zag ik nog al die trossen druiven hangen.

Al eerder deze zomer vroeg ik me al af wat zou ik ervan gaan maken, want die kunnen we allemaal op. Azijn ging door mijn hoofd, of druivensap. Van het weekend kwam iets nieuws. Druivengelei, lekker op crackers, of bij een lekker stukje biologisch vlees als het koud en guur is buiten. Of misschien wel bij een heerlijke gestoofde rodekool schotel.

Ja de herfst komt er weer aan, met zijn verwarmende en kruidige gerechten. Daar begin ik wel zin in te krijgen. Courgette, aubergine en andere frisse zomer groenten tot volgend jaar. Dan ga ik weer van jullie genieten.

Voor een beetje zomer in het najaar maak ik de druivengelei. Nog nooit gemaakt, dus dit is mijn zoveelste experiment. in een keuken geurend naar warm druivensap, maak ik de stappen naar mijn eerste gelei.

Meer lezen over “druiven gelei”

Eeuwige moes

Afgelopen weekend zijn we bij de grootste permacultuur tuin op Nederlandstallig gebied geweest, bij Kasteel Nieuwenhoven in Belgie.

Taco Blom heeft ons hier een mooie en interessante introductielezing gegeven over Permacultuur. Hij is nu 3 jaar bezig met deze tuin, en heeft een aantal interessante dingen gedaan, wat betreft water opvang, geinspireert op de technieken van Sepp Holzer. Hierover een andere keer meer.

In de permacultuur tuin staan naast de reguliere eenjarige groenten, meerjarige gewassen, waaronder de Eeuwige Moes, die ik op het moment aan het stekken ben.

Wat is eeuwige moes. Eeuwige moes (Brassica oleracea) is een oude vergeten, meerjarig, groente gewas. Naar verluidt wordt het veel in Limburg geteeld en is het waarschijnlijk door de Romeinen hier gebracht. Eeuwige moes wordt ook wel oude wijvenkool, splijtkool of armeluis groente genoemd.

Een plant kan gemiddeld 10 jaar meegaan, en stekken is vrij eenvoudig door een blad van de plant in de grond te steken, en deze nat te houden. Met zijn mooie grote bladeren heeft de eeuwige moes ook een sierwaarde in de (moes)tuin.

Wat kun je er allemaal van maken? Over het algemeen gebruik je eeuwige moes hetzelfde als kool. Je kunt er stamppot van maken, en dan kook je hem net als boerenkool mee. Daarnaast wordt er ook zuurkool van gemaakt.

Kan niet wachten tot volgende jaar om deze oude groente in gerechten te verwerken.

klassieker van courgette

Vorige week waren we met vakantie in Limburg. Een paar dagen niks, lekker wandelen, eten en ja ik kan het niet laten oogsten uit de tuin van ons verblijf.

Wat was er te oogsten. Je raad het al courgette. 😉 Hoe kan het ook anders in deze tijd van het jaar. Alhoewel de oogst van dit jaar anders is dan andere jaren door al die regen, zijn er toch nog courgette, en hele grote.

Wat kun je daar nu het best mee. Soep maken zeg ik. Er zijn verschillende varianten mogelijk, met prei en gember. De lekkerste vind ik nog altijd de gewone klassieke courgette soep en dan serveren met zelfgemaakt stokbrood en kruidenboter.

Voor klassieke courgette soep heb je nodig:

Meer lezen over “klassieker van courgette”

Courgette in overvloed

Het is augustus, en voor vele moestuinders de maand van de courgette. Zo ook voor die van mij. Courgette in overvloed. Hoe meer je er oogst hoe meer je er krijgt. Wat moet je er allemaal mee, zoveel. Maar eten laten verpieteren dat is niks voor mij. Soms geef ik er zelf een courgette met liefde aan de slakken 😉 Grappig hoe dat gaat, in het voorjaar bewaak ik alle planten met zorg tegen de veelvraat van de slak maar nu mogen ze wel een stukje courgette hebben. Op het moment krijg ik vooral groene courgette uit de tuin, maar binnenkort komen de gele eraan.

De overvloed aan courgette, zorgt bij mij voor creatie. Ik ga opzoek naar wat ik allemaal voor lekkers kan maken met courgette. Dan vermijd ik het liefst de gewone ratatouille voor over de pasta. Komende dagen zal ik dan ook mijn lekkerste courgette recepten met jullie delen.

Deel 1

courgette salade met radijsjes. Heerlijk fris in de taco’s geïnspireerd door smitten kitchen.

Meer lezen over “Courgette in overvloed”

Appel braam/wijnbes pastei

Na een wandeling door de tuin, kwam ik binnen met een hele mand vol met appels en de eerste bramen. Zoete kauw die ik ben, met Limburgse roots  dacht ik gelijk aan deze heerlijke appel bramen pastei. Een Limburg denkt altijd als eerste aan vlaai.


Met de inspiratie van Jamie Olivers Appel bramen pastei heb ik met wat aanpassingen mijn overheerlijke zomerpastei van gemaakt.Meer lezen over “Appel braam/wijnbes pastei”