Eetbare BOStuin in de Stad

Wil je ook een eetbare bostuin en woon je in de stad?

Vraag je je af of dat kan?

Een bos klinkt als iets wat niet past in de stad! Toch kan het. Een eetbare bostuin in de stad, ziet er niet echt uit als een bos, maar heeft toch bomen.

Naast bomen staan er uiteraard nog veel meer planten in een eetbare bostuin. Daarover in een andere keer. Nu wil ik jullie wat tips geven over hoe je nu omgaat het het kiezen van bomen in een stadstuin tot ongeveer 100 m2 met vaak een breedte van 5-6 mtr met buren aan weerszijden.

Je wilt fruitbomen in je tuin! Heerlijk verse appels waarvan je weet hoe ze gegroeid hebben. Je weet alleen niet zo goed hoe je moet kiezen?

Fruitbomen heb je naast verschillende soorten ook in verschillende maten.

Namelijk:

  • Hoogstambomen deze worden meer dan 10 mtr hoog. Voor een stadstuin zijn deze niet geschikt. Het mooie aan hoogstambomen is echter wel dat ze heel veel en heel lang fruit geven. Om het fruit te kunnen plukken heb je een hoge ladder nodig! Hoogstam bomen kunnen 100 jaar oud worden.
  • Halfstam bomen worden zo tussen de 4-8 mtr hoog. Beetje afhankelijk van de soort. Ze geven best wel een mooie hoeveelheid aan vruchten, je kunt de vruchten vrij makkelijk plukken zonder al te veel gereedschap. Deze bomen worden gemiddeld 25 jaar oud.
  • Laagstam of struikfruit worden ze ook wel genoemd, worden ongeveer 2-3 mtr hoog. Hier kun je dus heel makkelijk bij om te plukken. Kinderen kunnen er zelfs bij. Ze geven minder fruit dan de halfstam-fruitboom maar nog steeds een leuke hoeveelheid. Ze worden gemiddeld een jaar of 10.

Voor een stadstuin kan een boom tot maximaal 8 mtr een goed optie. Wil je meerder bomen, dan is het goed om te kijken of ze passen. Een boom van 8 mtr heeft namelijk ook een grotere kruin dan een boom van 3 mtr hoog.

Wil je echt geen gedoe met buren dan hier een paar tips:

  • overleg met je buren.
  • zorg dat de stam van de boom 2 meter uit de erfgrens staat.
  • zorg dat de kruin zo min mogelijk over de erfgrens gaat.

Veel geniet plezier in het kiezen van jouw juiste boom!

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: