Kweken van je eigen oesterzwammen

Ik neem mijn volgende stap in mijn eigen voedselproductie.

Jaja ik ben de trotse eigenaar van een oesterzwammen groeikit van #rotterzwam. Het kan gewoon in huis, in je de keuken, maar die van mij is niet zo groot dus ik verhuis deze voedselproductie naar de zolder.

Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook ontzettend gezond. ze zitten zoals al ons voedsel vol met vitamine. In dit geval verschillende soorten vitamine B.

Door ze zelf te kweken heb ik ze lekker dichtbij en daarbij vind ik wildplukken van paddenstoelen toch net iets te spannend

Zeker weten welke paddenstoel het is met determineren, dat kan ik nog niet heel goed. Daarnaast vind ik het ook een te grote belasting op onze toch wel heel kleine Nederlandse natuur. Paddenstoelen vermeerderen zich namelijk door hun sporen en tja als je ze plukt dan neem je gewoon heel veel sporen mee. Zo komen er niet meer. Het netwerk wat ze maken met hun schimmeldraden is zo belangrijk voor o.a. de bomen. Daar gaan belangrijke voedingstoffen doorheen, want paddenstoelen maken iets wat de bomen niet kunnen maken. En bomen maken iets wat de paddenstoelen niet kunnen aanmaken. Zo heb je een mooie uitruil, symbiose.

Paddenstoelen kweken kan een mooie aanvulling zijn in je eetbare bostuin. Zeker als je het op stammetjes doet. De kit van Rotterzwam is met koffiedik, dat is meer voor binnen en daarmee zorg je in de winter voor je eigen paddenstoelen. Een mooi aanvulling op het 3de principe van Permacultuur. Zorg voor opbrengst

Dus lekker zelf aan de slag. Zo benieuwd. Ik hou jullie op de hoogte.

De kit van Rotterzwam is gebaseerd op koffiedik. Je kunt ook op andere manieren paddenstoelen kweken. Op boomstammetjes bijvoorbeeld. Dat staat ook nog op mijn verlanglijstje.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: