Zien jullie hem ookal overal zijn jonge kopjes op steken. Met zijn frisgroene, maar ook erg stekelige blaadjes. Jawel de brandnetel is er weer, een heel veelzijdige plant die eetbaar is.
Bij ons is al de eerste prikkelsoep al genuttigd. Brandnetel werkt zuiverend. Goed voor een voorjaarsschoonmaak.
Daarnaast gebruiken we het hier ook als thee, en straks als de zaden aan de plant komen in de kruidenboter.
Naast zijn eetbare kwaliteiten is hij ook goed aanwinst voor de tuin. Je kunt er voor je moestuin gier van maken en trekt het veel nuttige insecten aan in je tuin. Dus voor de natuurlijke tuin een enorme aanwinst. Oke hij woekert maar als je hem regelmatig oogt houd je hem in toom. In de categorie; If you can’t beat it, eat it!
Bij ons in de eetbare bostuin staat hij langs de schutting, dan prik je je er niet zo snel aan 😉
Hier volgt mijn succesrecept voor de prikkelsoep!
- 200 gram brandneteltoppen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 aardappels in blokjes
- ui
- paprika of chilipoeder
- knoflook
- 1 ltr groentebouillon
Pluk de jonge toppen van de brandnetel, doe wel handschoenen aan 😉 Meestal pluk je ze in het wild, zoek dan een plek uit waar geen honden komen.
Was de toppen met koud water. Fruit de ui en de knoflook met de chillipoeder in de olijfolie. Doe de aardappelblokjes erbij en bak dezen ongeveer 2 minuten mee. voeg de bouillon toe en laat alles ongeveer 15 minuten koken. Haal ondertussen de blaadjes van de stelen( doe handschoenen aan of gebruik waslapjes als handschoenen) Doe ze in de bouillon en laat alles nog ongeveer 10 minuten koken. Door het koken verdwijnt de branderigheid van de brandnetel.
Zo makkelijk is het! Ben benieuwd hoe je het vond?