Overvloed uit de eetbare siertuin!

Heb je ze al gezien, de eerste frambozen!  Het smulseizoen was al begonnen met de eerste aardbeien, en wordt nu aangevuld met de eerste frambozen en ook al de eerst bessen. Het is hier in de eetbare siertuin elke dag een feestje. Verse vruchten voor in de yoghurt, of gewoon om zo op te smikkelen.

frambozeninaantocht2016De frambozen doen het geweldig! Ze zien er mooi frisgroen uit met een overvloed aan vruchten, de eerste blauwe bessen zijn er ook al en de aalbessen laten niet meer lang op zich wachten.

 

 

Onderhoud:

Op het moment hoef je niet zoveel te doen aan de frambozen, behalve dan zorgen dat ze de doorgang niet blokkeren en oogsten natuurlijk!

De nieuwe scheuten voeg ik heel voorzichtig tussen de tralie die ik in het voorjaar heb gemaakt, zo belemmeren ze me niet in de tuin en kunnen ze lekker verder groeien voor de vruchten van volgende jaar. In het najaar, als de vruchten op zijn kun je de oude scheuten snoeien. Het kan ook in maart, dat doe ik meestal, dan zie ik ook meteen waar de nieuwe uitlopers zitten en kan ik deze een beetje op hun plek houden, door ze terug te plaatsen op de plek waar ik ze het liefst wil hebben. Frambozen woekeren nogal graag, en op deze manier houd ik ze in bedwang.

In de eetbare siertuin van eetjetuin hebben we momenteel zoveel fruitoogst dat we dat echt niet in een dag op kunnen. Naast die overvloed in het  kommetje yoghurt maak ik er jam, frambozensaus of een ijsje.

Hoe maak je zelf frambozenjam zonder suiker:

bessenoogts16062016

 

 

 

 

Bereiden duurt ongeveer 10-15 minuten als je alles klaar hebt staan.

Nodig:

gesteriliseerde pot(ten)

voor 1 potje jam:

  • circa 300 gram frambozen of ander fruit
  • 1/2 eetlepel diksap, of een ander natuurlijke zoetstof( bijvoorbeeld honing of rijststroop)
  • 5 gram marmello 1 ( geleermiddel te koop bij de natuurwinkel)

bereiden:

Voordat je begint zorg je eerst dat je genoeg gesteriliseerde potten hebt! Je kunt ze op verschillende manier steriliseren. Ik doe het het liefst in een pan met kokend water en ze daar circa 5 minuten in te koken.

Zorg dat je van te voren een paar schoteltjes in de vriezer doet, die zijn handig om de geleertest te doen.

En dan nu de jam maken. Doe het fruit in een pannetje met de benodigde diksap. laat het koken. Mijn kinderen houden niet zo van stukjes in wat voor eten dan ook, dus ik kook het tot moes. Maar als je kleine stukjes aardbei lekker vind kook je de vruchten minder lang. Daarna doe je het geleermiddel erbij en laat geheel minimaal 1 minuut koken. Bij mij is 1 minuut meestal te kort, en komt het meestal zo rond de 3 minuteren Afhankelijk van het vocht wat uit de vruchten komt en wat je hebt toegevoegd moet het soms iets langer koken tot je de juiste jam dikte hebt. Daar komt het schoteltje uit de vriezer van pas. Hiermee test je of de jam dik genoeg is.

Dat doe je zo:

je doet een beetje jam op het ijskoude schoteltje, het koelt nu heel snel af en geleerd. Als je tevreden bent over de gelei/jam dan doe je de jam in de gesteriliseerde pot(ten) en zet ze ongeveer 10 minuten op de kop. Zo trek je de pot(ten) vaccuum en blijft de jam langer goed. Doordat er geen (kristal)suiker aan de jam is toegevoegd is hij na openen minder lang houdbaar dan de potten in de winkel met suiker. Maar dat is hier nooit een probleem!

Veel plezier met jam maken! Probeer ook eens te zoeten met vanille of een andere zoet kruid!

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: