Joehoe, een Egel in de tuin

Maandagavond werden we verrast. Er liep een egeltje in de tuin. En wat is hij klein. Dat wist ik eigenlijk helemaal niet. Ik ben helemaal blij. Hij zat heerlijk te rommelen tussen het gras.

Aan het eind van het moestuin seizoen had ik zo veel compost materiaal over dat het niet meer in mijn compost ton paste. In de kliko gooien vond ik zonde. Toen ik naar die hoop zat te kijken, en te bedenken wat doe ik daar nu mee. Dacht ik aan de egeltjes. Die vinden een rommelige hoekje heerlijk. Daar kunnen ze veilig in overwinteren. En prompt verschijnt er nu een egeltje.

Los van dat egeltjes zo schattig zijn, eten ze slakken! En laat ik daar nu genoeg van hebben in de tuin. Zo fijn een permacultuurtuin! De natuur helpt gewoon als je de juiste voorwaarden schept. Dat egeltje mag best wat slakjes eten om zo de populatie wat binnen de perken te houden. 😉 Een egeltje eet namelijk zo’n 40 slakken per nacht.

Ook een egeltje in je tuin.

Hier een paar tips om een egel in je tuin te krijgen is:Egelindetuin2015

  • rommelhoekjes hebben met takken en bladeren, daar kan hij zijn nestje in maken
  • een composthoop om slakken te vinden en in te slapen.
  • de tuin niet winterklaar maken.
  • veel groen in de tuin (bij veel tegels geen egels)
  • zorg dat je tuin niet hermetisch is afgesloten, dan kan er geen egeltje in. Ze houden trouwens meer van heggen dan schuttingen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Gaten in schuttingen kunnen een oplossing zijn.

Nu zorgen dat hij blijft natuurlijk!

En in het voorjaar heel goed kijken in de composthoop of hij daar zijn huisje in heeft gemaakt.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: