De Bodem gezond houden

Het moestuinseizoen is voor de meeste ver op het einde. Tenminste wat oogst betreft. Maar voor iemand die wil dat de bodem gezond blijft is er ook nu nog van alles te doen.

Vanuit de permacultuur gedachte kijken we dan vooral naar hoe de moeder natuur dat doet. Een van de manieren van het bos om zichzelf gezond en instant te houden is gebruik te maken van het afgevallen blad. Het blad is heel kostbaar en heeft naast voedingstoffen ook een bedekkende functie. In het bos loopt gelukkig geen meneer met een bladblazer de kostbare bladeren en takken weg te blazen maar blijft het als een zachte deken op de bodem liggen. Dit onderdrukt pioniersplanten( in moestuin termen”onkruid”) en zorgt ervoor dat de aarde niet uitdroogt of erodeert( wegspoelen van aarde of nuttige voedingsstoffen)

mulch_03_2015Nu dat in de moestuin de meeste eenjarige gewassen klaar zijn, ontstaat er heel wat zwarte aarde in de tuin. Dus afgelopen weken heb ik heel wat zakken met afgevallen blad verzameld om op de kale bedden te leggen.

Nu kunnen wormen aan de slag en andere bodemorganismen dit te verwerken tot voedsel voor de bodem. Deze deken van bladeren in de moestuin heet mulchen.

mulch2015Mulchen is de aarde bedekken of bedekt houden. Je hebt verschillende manieren en materialen om te mulchen, waarvan het gebruik van blad er 1 is. Mulch kan je werk besparen, doordat het onkruid tegen gaat. Een nadeel van mulch is dat azende insecten,met name slakken, er graag in vertoeven. Het is altijd even zoeken wat nu de beste manier is om te mulchen. Zeker als je last hebt van slakken, zoals in ons koele klimaat is het handig om te kijken wat een passende combinatie is.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: