Na wat gespeur kwam ik in een aantal kook- en zelfplukboeken wat recepten tegen over de tamme kastantje.
Ik ben gegaan voor de zelfplukker en je eet wat je bent schrijver Michiel Bussink. Ik heb zijn boekje lekker landschap en daar stond een heel leuk verhaaltje, over kastanjes en kabouters, met bewaartips en recept over kastanjes in. Een echt leuk boekje als je voor eten uit de natuur iets wilt leren en wat ook nog leuk sprookjes achtige verhalen heeft.
Een deel van de kastanjes heb ik ingekerfd en in de vriezer gedaan. Zo kan ik ze wat langer bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed. Met de rest van de kastanjes heb ik een soort van humus gemaakt. In eetbaar landschap van Michiel Bussink heet het kastanje terrine. Het was wel even een klusje om 350 gram kastanjes te pellen. Dus daar moet je wel even de tijd voor nemen.
De terrine is daarna heel eenvoudig. Je pureert de kastanjes nadat je ze gepeld en gekookt hebt, en voegt er gebakken ui en champignons aan toe, beetje boter, zout en peper en nootmuskaat. Ongeveer 5 uurtje laten rusten in de koelkast en dan kun je hem eten op brood of als bijgerecht. Lekker met augurk of ingemaakt zure courgette.
Toen mijn kastanjes aan het koken waren kwam ik dit kastanjesoep recept van Marleen van eten uit de volkstuin tegen. Ik geloof dat ik dat met die ingevroren kastanjes ga doen. Met die geweldige foto’s van haar loopt het water me nu al in de mond.
Wat is jouw ultieme kastanje recept?