Overvloedige oogst wat nu?

Het is oogsttijd! Wat een mooie tijd is dat, maar ook een erg drukke merk ik zelf. Elke week neem ik wel genoeg oogst mee voor de hele week, en soms meer. Wat er op het moment vooral geoogst wordt zijn bonen in verschillende soorten en maten, tomaten, palmkool, vandaag 1 mooie rode kool, 2 pompoenen zijn ook al van de plant en heel veel courgette.

Ik had in het begin van het groeiseizoen gedacht dat ik 2 pompoen planten had en 2 courgette. Helaas had ik niet zo goed de plantnamenbordjes erbij gezet. Over het algemeen kun je de planten goed onderscheiden aan de bladeren, Maar bij de 1 plant waarvan ik dacht dat is een pompoen, gezien het blad, bleek het na een aantal weken toch echt een courgette te zijn.Aijj, dat was niet de bedoeling. Nu heb ik dus 3 courgette. Meestal heb ik 1 courgette extra staan voor de veiligheid. Voor het geval de ander dood gaat. Moet eerlijkheidshalve bekennen, dat dat nog nooit is gebeurt. Maar 3 courgette is toch wat veel. Heb hem wel laten staan, dus nu hebben we heel veel courgette, en weggooien vind ik zonde.

En nu?ingemaaktecourgette_2015

Na een tijdje kun je echt niet meer aankomen bij je vrienden en kennissen met de vraag wil je misschien een courgette. Iedereen op de moestuin heeft ook courgette staan dus daar kun je ze ook niet aan weggeven. Wat dan nu met die courgette?

 

Ik gebruik het in verschillende gerechten ; Soep, salade, door de pasta of als taart. Maar 2 keer in de week courgette eten in wat voor variant dan ook vind ik meer dan genoeg. En als de planten het goed doen, wat dit jaar het geval is heb je van 3 planten per week wel 6 courgette.

 

Dat zijn er maar 2, dus nog 4 per week te gaan. Ik ben aan het wecken geslagen. De meest handige manier om je eigen verbouwde groente, maar ook fruit, te bewaren. Ik heb inmiddels chutney gemaakt ( wel wat veel potjes) en ze samen met uien ingemaakt. De recepten heb ik via www.weckenonline.eu gevonden. Wat het resultaat is weet ik nog niet, daarvoor moet ik nog 2 weken wachten. Ik ben in ieder geval erg benieuwd.

Een mede moestuinierdingevrorencourgette_2015er gaf me de tip om ze in te vriezen, in melkpakken. En een ander vertelde dat ze er iemand bij hun vereniging met de overvloedige oogst naar de voedselbank gaat.

Inmiddels worden de sperciebonen hier ook ingevroren en wie weet binnenkort ook ingemaakt, want die gaan ook als een tierelier. Wel jammer dat zoonlief niet zo van bonen houdt.

Wat doe jij met je oogst overschot?

Not to self: Volgend jaar toch maar goed de plantnaam bordjes erbij zetten 😉 want 3 courgette is echt too much.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: