Kruisbessen oogst 2015

In de eetbare siertuin van eetjetuin staan 2 kruisbessen. De Hinnonmaki Rod en Grun, een soort dat geschikt is voor de particuliere tuin en een hoge opbrengst heeft. Ze vormen hier een mooi geheel met de vrouwenmantel en het longkruid.

kruisbes:vrouwenmantelVan de week wat het tijd om te oogsten. Zoonlief had de besjes al een tijdje in de gaten, en was met smart aan het wachten op de eerste rijpe. Sinds dit jaar, hij is nu 3,5, begrijpt hij dat je even moet wachten tot de bessen rijp zijn. Vorig jaar maakte het hem niet zo veel uit. Onrijp waren ze ook best lekker.

Na de hevige onweersbui van vorige week, was het dan ook echt tijd om ze te oogsten. Ze vielen er bijna vanaf. Dus vrijdagochtend aan de pluk

Kruisbessenoogst_2015En toen hadden we van twee struiken circa 730 gram kruisbessen, niet slecht voor een struik die 3 keer verhuisd is in 3 jaar.Nu mag hij voorlopig blijven staan. Wij zijn even klaar met verhuizen beste kruisbes.

Wat gaan we dan maken? Zoonlief vind een taart wel een goed plan. Niet lang daarna vind ik dit recept van Peter Bauwens voor Kruisbessenkwarktaart uit taarten uit eigen tuin.

Ik heb hem iets aangepast. De suiker heb ik vervangen door agave siroop. Zo heb je een heerlijk, fris “suikervrij” taartje

Kruisbessentaart_2015Ingredienten:

voor het deeg:

-200 gram bloem, 100 gram boter, 2-3 eetlepels agave siroop, 1 ei en een beetje zout

voor de vulling:

450 gram kruisbessen, 250 gram volle kwark, 2 eieren, 1-2 eetlepels agave siroop, 1 eetlepel bloem.

Ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt, dat ging net maar een maatje groter is denk ik beter.

Bereiding:

Maak een soepel deeg van de bloem, boter, ei, zout en agave siroop. Laat het dan een half uur in de koelkast rusten. Leg wat bloem om je werkvlak en rol het deeg met de deegroller uit. Bekleed daarmee de ingevette springvorm. Bak het deeg 10 minuten op 150 graden, dat noemt met blind bakken.

Tijdens het half uur wachten kun je mooi de kruisbessen schoonmaken. Was de bessen en hal de steeltje en de kroontjes er vanaf.  De Engelsen noemen dat zo mooi ‘Topped and Tailed’. Misschien heb je wel een behulpzame peuter die je even wilt helpen, anders heb je een heerlijk meditatief klusje voor jezelf.

Meng de kwark met de 2 eidooiers, de bloem en de agave siroop. Je kunt ook meer siroop gebruiken, als je van zoet houdt. Wij houden nogal van een beetje zuur. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel die door het kwarkmengsel.

Bedek de bodem van de springvorm,na het blind bakken, met de kruisbessen en doe daar het kwarkmengsel overheen. Hier hebben we de bessen een klein beetje gemengd met de kwark, zodat de kwark ook goed onderin komt. Bak de taart in 40-45  goudbruin Laat hem afkoelen en smullen. Dit taartje is echt heel lekker, fris zuur met een tikkeltje zoet.

Nu heb ik nog wat kruisbessen over, geloof dat ik daar wat compote van ga maken.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: