Paardebloem Gelei

Paardebloem Gelei.

Paardenbloemen eten, ja dat kan. Van paardebloemen kun je van alles maken, en het is nog gezond ook. Paardenbloemen zijn goed voor je lever. Ze helpen door hun bitterstoffen de lever, verhogen de productie van de gal en werken zo laxerend en ontgiftend. Een prima lentereiniging die paardenbloem.

WP_20150507_12_34_27_ProJe kunt bijna alles eten van de plant. Met uitzondering van de stengels en de middelste bladnerven als de plant bloeit. De groene bladeren kun je toevoegen aan je sla, ze smaken wat bitter. Alleen paardenbloemblaadjes vind ik wat minder geslaagd, maar misschien vind jij het wel lekker.

Van de bloemblaWP_20150507_12_34_59_Proadjes kun je thee maken of Paardenbloemgelei, ook wel armenluis honing genoemd. Dat klinkt interessant dacht ik, dus op zoek naar de beschrijving. In de meeste recepten staat dat je 365 goed geopende paardebloemen nodig hebt. (voor elke dag 1) Paardenbloemen zijn er ongeveer 2-3 weken. In mijn tuin staan redelijk wat paardebloemen maar geen 365. Ik wist niet zo goed waar ik nu midden in de stad zoveel paardebloemen kon vinden, zonder uitlaatgassen en uitwerpselen van honden kon vinden. En ineens stonden ze daar een heel veld vol met paardebloemen op het midden terrein van het moestuin complex. Ze straalden me tegenmoet. Dus aan de pluk. 365 bloemen heb ik niet gehaald het waren er om en nabij de 200. Ook aardig.

 

 

Na wat gespeur op internet is dit het recept geworden, met inspiratie van noortje-eenkennig.

InstagramCapture_21660862-4f89-46da-beb3-bb16b51cfd35Ingrediënten:

 • 200 gram paardenbloem
 • 1/2 stokje kaneel
 • 1 steranijs
 • 1 theelepel kardemom
 • sap en rasp van 1 sinaasappel ( biologisch)
 • sap en rasp van 1 citroen ( biologisch)
 • tijm
 • rozemarijn
 • citroenmelisse
 • vanillepoeder
 • 200 gram rietsuiker, voor ons zoet genoeg. Je zou de suiker ook kunnen vervangen door honing of een andere zoet maker. Dan heb je waarschijnlijk meer nodig.
 • genoeg gelei suiker ( ik gebruik marmello2, daar staat precies de verhouding op)

bereiden:

WP_20150509_14_29_37_Proals eerst heb je een heel meditatief klusje, de bloemblaadjes los halen, daar ben je wel even mee bezig. Ik heb ze samen met zoonlief losgetrokken, maar je kunt ook het groene kontje eraf knippen, gaat een stuk sneller. Doe ze dan met alle ingrediënten, behalve de suiker en de gelei in een pan en doe er wat water bij, zodat het geheel net niet onder water staat. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Dan laat je het een nacht staan. De smaken trekken dan lekker in het vocht. De volgende dag zeef je de paardenbloemen substantie door een kaasdoek, of in mijn geval een dunne thee doek. Laat al het vocht eruit lopen. Ik heb Marmello2 als geleisuiker gebruikt. Daar staat precies op wat de verhoudingen moeten zijn met de hoeveelheid vocht. Breng het vocht aan de kook en doe de gelei en suiker erbij. Ongeveer 1 minuut laten koken. Doe voor de zekerheid de geleitest.

Ik doe de gelei test als volgt: van te voren heb ik een aantal schoteltjes in de vriezer gelegd. Op het moment dat ik moet testen zijn mijn schotels goed koud. Ik leg theelepeltje gekookte gelei op het schoteltje en duw er met mijn vinger tegen, als het gaat rimpelen is de gelei klaar. Zo niet dan moet het nog even koken. Dit is de makkelijkste test om te weten of de gelei klaar is. Leg voor de zekerheid meerdere schotels in de vriezer.

Dan doe je de gelei in gesteriliseerde potten draait hem dicht. Zet de potten 10 minuten op de kop (Zo sluit hij goed af) Je kunt ze dan opbergen of gelijk op een beschuitje doen. hmm en smullen maar!

Nu is het weer wachten tot volgend jaar voor nieuwe paardenbloemen.

Wat maakte jij dit jaar van paardenbloemen?

 

 

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

2 gedachten over “Paardebloem Gelei

 1. Hi Serai,
  Leuk om te lezen hoe je paardenbloemen gelei maakt.
  Ik ben heel benieuwd waarnaar deze smaakt.
  Net zo bitter zoals het blad of wordt dat verdoezeld door de suiker?
  gr. Rian

  1. Hoi Rian,

   De suiker en vooral ook de kruiden doen hun werk goed.De gelei smaakt kruidig en ook zoet door de suiker. Hier in huis is hij goedgekeurd en komt elke dag op tafel op verzoek van de peuterman! Verslaat nog net niet de vlokken;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: