de m2 moestuin in Mei

Afgelopen maand zijn we hier met een nieuw project gestart. De m2 Moestuin.

Wat is een m2 moestuin?

De naam zegt het al het is een bak van ongeveer 1 m2 waarin je moestuiniert. Het idee komt uit America en daar noemen ze het square foot gardening. De bak is ingedeeld in vierkantjes van 1 square foot (ongeveer 30×30 cm) en in die vierkantjes verbouw je je gewassen. Op die manier kun je een optimale oogst krijgen. De m2 moestuin is heel handig voor als je weinig plek hebt bijvoorbeeld in een stadstuintje of balkon. Maar ook als je een echte moestuin wel een beetje spannend vind en toch wilt moestuineren. Met een m2 moestuin wordt beginnen met moestuineren makkelijk. Jelle van Makkelijkemoestuin.nl heeft het concept heel handig in het nederlands vertaald.

Komende maanden zal ik jullie laten zien wat er zoal gebeurt in de eetjetuin m2 moestuin.

Hoe begin je nu een m2 moestuin:

– Om te beginnen heb je een stukje grond in je tuin nodig van 1,2×1,2 mtr.

– Bij eetjetuin hebben we voor een bak gekozen zonder onderkant. Zodat de bak direct in contact staat met het onderliggende bodem leven. Maar je kunt ook een met bodem kiezen. Onze moestuin bak is van duurzaam douglas hout, gekocht bij de Wiltfang.nl

– Dan ga je hem vullen. Dat kan met alleen bemeste moestuingrond. Bij eetjetuin gebruiken we het concept sheet mulching. Dit geneert wat ons betreft de beste kwaliteit aan bodem leven. Verwijderen van onkruid is dan ook niet nodig. Dit omdat je deze eerst afdekt met karton, en het onkruid daarmee buitenspel gezet wordt.

De opbouw van de sheet mulch komt uit het boek Gaia’s garden.

– de 1ste laag is van karton of kranten. De stukken krant of karton laat je goed overlappen, ongeveer 20 cm zodat er geen onkruid doorheen kan. Daarna alles goed nat maken.

– Daarna een laag met groene organische materiaal, zoals bladeren, gras, stro.

– daarover heen een laag compost, of in ons geval moestuinaarde.

– en als laatste een laag mulch. Dat kan stro of houtsnippers zijn. Hier zijn cacao doppen gebruikt. Deze laag ligt erop om te voorkomen dat de aarde uitdroogt.

Met sheet mulchen kun je eigenlijk niet zoveel verkeerd doen volgens Gaia’s Garden Toby. Gebruik waar je aankunt komen. Zorg vooral dat je genoeg organische massa hebt, zoals gras, bladeren en compost.  Het mooist is als je groene organisch materiaal de laag van karton en kranten helemaal bedekt ( is hier niet helemaal gelukt) maar als dat niet lukt, en je het kunt opvullen met compost gaat het ook goed.

Nu je moestuinbak klaar is kun je beginnen met een zaaiplannetje te maken en met zaaien natuurlijk. Hier steken de radijs en zomersla hun kopje al uit de grond.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: