Help! Slakken in de tuin.

Voor elke tuinierder en moestuinierder kunnen slakken een ware plaag zijn. Ze eten je gekoesterde sla op, of je prachtige hosta’s.

Bij eetjetuin is het niet anders. Elk jaar ga ik de strijd aan met de slakken, de ene keer met meer succes dan de andere keer. Ik gebruik alleen natuurlijke middelen, om de slakken binnen de perken te houden.  Vroeg in het voorjaar begin ik al met het uitpluizen van de planten, op zoek naar slakken. Nu zijn ze nog klein en doen nog weinig schade. Maar voordat je het weet hebben ze tot wel 400 eitjes gelegd. En dan begint de ellende pas.

Dus ga op zoek naar die minuscule slakjes, voordat ze zich gaan voortplanten. Dat is de eerste stap in het bestrijden van de slakken. Hier zijn de oregano, vrouwenmantel en citroenmelisse favoriete verstop plekjes. Als ik ze heb gevangen, gaan ze naar een verder gelegen gemeente plantsoen, in mijn geval met water, om daar door de eenden te worden opgepeuzeld. Zoonlief is er niet zo dol op dat ik de slakken verwijder. Hij vindt ze vooral leuk.

WP_20150409_09_56_57_Pro

Om de planten die net geplant zijn of net uit de grond komen te beschermen, gebruik ik graag geplette eierschalen. Dat vinden de slakjes niet zo fijn aan hun slijmerige onderkant, en kruipen er dan ook niet overheen. Je kunt ook koffiedik, met veel caffiene gebruiken, nadeel daarvan vind ik dat het met de regen zo weer wegspoelt.  2014-07-21 15.59.47

de methoden die eetjetuin gebruikt om de slakkenplaag de baas te blijven en je planten te laten leven:

– Laat vooral je planten eerst groot genoeg worden voordat je ze buiten in de moestuin zet. Minimaal 5 blaadjes na de kiemblaadjes

– eierschalen rond jonge planten of planten die slakken lekker vinden

WP_20150418_15_20_46_Pro– in het vroege voorjaar al op slakken jacht, voordat ze beginnen met eitjes leggen. Ergens in april gaan ze eitjes leggen.

– zet je stekjes in een plastic fles, waar je de onderkant vanaf gesneden hebt, en besmeer dit met vaseline, dat vinden ze niet zo fijn.

– heb je een grote tuin, neem dan eenden, die vinden slakken heerlijk. Vooral de Indische loopeend schijnt een ware slakkeneter te zijn.

– potje met bier ingraven werkt ook erg goed. Deze hebben wel een overkapping nodig zodat, als het regent er geen regen in komt. Oh ja en regelmatig controleren en leeg scheppen.

– dagelijks controleren op slak verstop plekken. Zeker na de regen of vochtig weer.

– wat ook schijnt te helpen, maar wat ik nog nooit heb geprobeerd is om aaltjes te kweken, die parasiteren op de naaktslak en doden ze. Deze aaltjes zijn van nature in kleine hoeveelheden al aanwezig op de naaktslak. Door 20 naaktslakken, wat bladeren(groen) in een emmer te doen, met een laagje water, dagelijks roeren en twee weken laten staan, vermeerder je de aaltjes. Na twee weken zeef je de dode slakken en de bladeren eruit. Dit giet je over je tuin en de aaltjes zoeken de naaktslakken. De aaltjes verdwijnen vanzelf als de naaktslakken zijn verdwenen. (bron:www.velt.nu.) Ik geloof dat ik dat dit jaar ga proberen, zeker voor de moestuin. Daar heb ik ook een aantal van die schatjes gezien.

Wat doe jij om slakken te weren?

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: