Gildeplanten bij de Kruisbes

WP_20150330_15_03_55_ProEen aantal jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in plantgildes.

Plantgildes zijn een systeem van planten die goed met elkaar samenwerken. Sommige planten helpen elkaar en sommige combinaties werken elkaar tegen. Zo houden sommige planten ongedierte weg en andere zorgen juist ervoor dat er de juiste voedingstoffen in de bodem komt voor zijn of haar buurman. Door te werken met plantgildes help je de natuur door samenwerkende planten bij elkaar te plaatsen. Misschien ken je het klassieke voorbeeld wel van peen en uien. Door de uien bij de wortel te plaatsen blijft de wortelvlieg weg, en de wortelvlieg weert de uienvlieg. Zo zijn er tal van mogelijkheden om op een natuurlijke wijze je planten tegen belagers te helpen, maar ook door ze beter te laten groeien.

Bij het beplantingsschema van de tuin ben ik altijd druk met het uitzoeken welke planten nu goed en mooi bij elkaar staan. Zo staat er bij de rozen en frambozen (Rosaceae) knoflook en tussen de aardbeien staan bietjes.

Sinds een jaar of 2 heb ik bij 1 kruisbes (ribes) het meerjarig longkruid (Boraginaceae) staan. Bij de andere staat,eigenlijk per toevallig, een paarse dovenetel(Lamiaceae). Toen ik begin van het voorjaar door de eetjetuin tuin liep en naar de kruisbessen keek zag ik een duidelijk verschil in hoe de kruisbessen aan het uitlopen waren. De kruisbes met het longkruid eronder liep beduidend sneller uit dan die met de dovenetel. Zelfs nu we verder in het voorjaar zijn is dat verschil nog steeds zichtbaar. Los van de kruisbes zijn progressie, waar het me in eerste instantie om ging, ziet het longkruid er ook heel gelukkig uit. Het longkruid vind ik een prachtig plantje, met haar gevlekte bladen en schattige roze en paarse bloempjes in het vroege voorjaar. Het is ook een van de eerste planten in het voorjaar waar de bijen op af komen. Niet geheel onbelangrijk in de eetbare tuin.

Daarnaast is ongkruid vooral een geneeskrachtig kruid, hoe kan het ook anders, voor de longen. De bloemen kan men als garnering gebruiken in de de salade. Het eten van grote hoeveelheden worden echter afgeraden.

Wil je meer weten over combinatieteelt of gildeplanten, om zo een mooie eetbare tuin te verkrijgen, kom dan eens naar de workshop van eetjetuin over plantgildes.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Eén opmerking over 'Gildeplanten bij de Kruisbes'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: