Zaaien

De zaaimaanden voor de moestuin zijn in volle gang. De maanden maart en april zijn de zaaimaanden bij uitstek. Dus een drukte van je welste met zaaipotjes maken, zaadjes, plantjes afharden en water geven.

Je kunt gelijk buiten zaaien of binnen onder of achter glas. Het liefst zaai ik gelijk in de volle/koude grond. Dan zijn de planten steviger en sterker, afharden is niet nodig, dat doet de natuur gewoon voor je. Toch is er enig risico aan buiten zaaien. Vogels of andere dieren kunnen je zorgvuldig gezaaide groente ontdekken. Het kan te nat of te lang koud zijn, waardoor je zaad langzaam of niet ontkiemd.

Met deze groente kan het eigenlijk bijna nooit mislukken is mijn ervaring: doperwten, tuinbonen, blauw schokkers en rucola. Deze kunnen al vanaf februari in de volle grond gezaaid worden. Er zijn ook veel eetbare bloemen die meteen in de volle grond gezaaid kunnen worden o.a. de calendula, kamille en Borage.

Met sommige planten lukt het echter niet, die houden toch wel van wat warmte en als je je groeiseizoen wil vergroten is binnen of onder glas zaaien erg aan te bevelen. O.a. de courgette,pompoenen en tomaten zijn bij uitstek planten om onder glas te zaaien deze maand. En als je ze dan ook nog eens in een handige perspotjes doet wat gemakkelijk composteert is verspenen niet nodig.

Verspenen is niet zo mijn ding. Het lukt altijd wel, maar net nadat de plantjes verspeend zijn zien ze er zo zielig uit. Ze hangen slap en moeten zoveel energie stekken in nieuwe wortelgroei dat ik grote voorstander ben van perspotjes. Die stop je zo in de aarde of in een grotere pot. Kan het stekje heerlijk verder groeien waar hij gebleven was.

Eetjetuin zaait deze maand:

onder glas:

-palmkool,rode kool, tomaat,komkommer,pompoen, courgette.

buiten:

– bieten, rucola,boomspinazie,heemst, zeepkruid, malva, borage, driekleurigviooltje, radijs,agastache laurentica, korenbloem, zinnia’s, citroenafrikaantjes, prei.

Wat zaai jij deze maand en waar?

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: