De tuin 1 jaar na dato

Afgelopen jaar is er veel gebeurd in de tuin van eetjetuin.nl. Er is hard gewerkt om de tuin te maken zoals ik hem wilde hebben. Met het verwijderen van stenen en planten is de compleet verwilderde tuin omgetoverd tot een eetbaar paradijs. Met groente, fruit en bloemen het hele jaar door.

Zie hier de metamorfose.

Zo was de tuin vorig jaar in Augustus

En zo is hij nu.

Ik ben erg tevreden over dit jaar. Bijna alles ging heel goed.

Een paar elementen vragen aandacht.

We hadden in het begin van het jaar last van luizen, en daarmee ook veel mieren. Dat schijnt te komen door een te vruchtbare bodem. Aangezien ik niet precies wist hoe het zat met de voedingswaarde van de grond is die aardig bemest. Dat blijkt niet zo goed te zijn voor het natuurlijk evenwicht. Planten gaan dan te snel groeien, waardoor ze zwakker worden en vatbaarder voor een overpopulatie aan insecten, in dit geval mieren en luizen. Volgende jaar iets minder bemesten.

De fruitstruiken hebben nog even wat tijd nodig om tot een goede productie te komen, het verplaatsen vonden ze niet zo prettig. Kijken hoe ze zich komend jaar gaan voelen.

Al met al ben ik erg tevreden met het resultaat na 1 jaar, en dat gaat alleen maar beter worden, en minder werk volgens de beloften van permacultuur. Want hoe beter je systeem werkt hoe minder jij hoeft te doen, alleen observeren en corrigeren.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: