Tags

, , , ,

De courgette en pompoen groeien weelderig in de tuin van eetjetuin.nl. De eerste oogst is al binnen zoals jullie gezien hebben.

Je kunt deze uiterst productieve planten op velen manieren verbouwen. Als je het wilt doen volgens de permacultuur principes dan is dat vaak volgens een landbouw techniek van indianen uit Noord- Amerika. Deze methode draagt de naam de 3 gezusters.

De courgette/pompoen, mais en bonen zijn gewassen makkelijk samen te telen zijn.

De indianen planten deze groente samen in een veld omdat ze elkaar in de groei kunnen ondersteunen. De mais geeft hierbij steun aan de bonen en gedeeltelijk de pompoen. De pompoen kruipt over de grond en weert daardoor onkruid. Doordat de pompoen niet plat tegen de grond ligt creëert ze een microklimaat dat meer vocht vasthoudt De bonen brengen nitraat in de grond en dat zijn weer voedingsstoffen voor de pompoen/courgette en mais.

Dit is een techniek die ik al meerdere malen heb toegepast en met groot succes. Het enige wat ik heb aangepast is dat ik de mais achterwege laat.
waarom?

Mijn ervaring is dat de bonen, die de mais als steun gebruiken, sneller groeien dan de mais. Dus mijn bonen zijn al behoorlijk lang en verlangen steun, terwijl de mais die nog niet kan geven. Vandaar dat ik toch voor stokken kies. Om de gezusters helemaal af te maken staat de oost indische kers sierlijk te bloeien aan de randen van de bedden.

Los van het sierlijke aspect zijn de bloemen van de oost indische kers te eten en geven salades een bijzondere bloemige uitstraling. Bijkomend voordeel is dat luizen op de oostindische kers gaan zitten en niet op de pompoen/courgette. En wist je dat de ingemaakte zaden van de oost indische kers op kappertje lijken.

Om zeker te zijn van oogst heb ik 3 verschillende courgette en pompoen planten geplant. Met 3 soorten verhoog je de biodiversiteit en verlaag je het risico van een misoogst. Zo heb je, ongeacht de weersomstandigheden, je risico verspreid en kun je toch groente oogsten.

Ik heb relatief veel planten staan op dit kleine stukje en ben dan ook heel benieuwd hoe mijn ambitieuze beplanting gaat uitpakken. Vooral pompoenen hebben veel ruimte nodig. Zeker als ze over de grond gaan, dan beslaan ze grote oppervlakten. Pompoenen zijn echter ook goede klimmer. Aangezien ik niet over het oppervlak ter beschikking heb die pompoen normaliter nodig hebben, laat ik ze klimmen langs de schutting. Ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Hoe verbouw jij je pompoen en courgette?