Tags

, , , ,

Heb je ook aardbeien in de tuin, en wil je ze komende jaren ook nog in de tuin, zonder nieuwe planten te kopen.

Dat kan en nu is ook de tijd om in actie te komen. Hopelijk heb je een soort dat zelf nieuwe plantjes maakt. Een aardbeien plant maakt uitlopers. Dit zijn groene stengels en daar komen, vaak meerdere, nieuwe plantjes aan. Eerst komen de bekende aardbeienblaadjes en na verloop van tijd vormen ze wortels.

Ik doe de uitlopers alvorens ze wortels krijgen alvast in een potje, zodat ze daar lekker wortel kunnen schieten. Een aantal van de potjes heb ik al klaar staan aan de rand van het aardbeienbedje.

Als ze eenmaal goed wortel hebben geschoten knip ik het plantje los van de moederplant en kan ik ze daarna op hun toekomstige plek zetten.

Waarom zou je dit doen?

Aardbeien planten worden, nadat ze 3 jaar oud zijn, minder productief, dan is het tijd om ze te vervangen door nieuwe.

Aardbeien van 1 jaar oud geven wel wat vruchten maar niet zo veel. Na 2 jaar en vaak ook het derde zijn ze het meest productief. Dus als je elk jaar wat uitlopers bewaart dan heb je altijd planten die het goed doen, en zorg je voor nieuwe aanwas. Wil je de aardbeien gezond houden, dan moet je ze elke 3 jaar verplaatsen.
Als je de nieuwe planten achter de oudste zet verplaats je aardbeienveldje automatisch.

Wil je liever een hoge opbrengst, en heb je aardbeien planten genoeg, dan kun je het best de uitlopers van de plant afknippen en gaat de plant zijn energie steken in het maken van aardbeien.

Heb je te weinig nieuwe planten, dan werkt deze methode andersom. Knip dan de bloemen uit de planten. De plant zal nu al zijn energie gaan inzetten om nieuwe uitlopers te maken.

Vanaf juli en ook nog in augustus kun je de nieuwe aardbeien plantjes op hun definitieve plek zetten.

Wist je waarom de aardbeien in het Engels strawberries heten? Omdat als je stro onder de aardbeien legt dit de vruchten beschermt tegen vruchtrot.