Plant van de maand Juli: Duizendblad

Afgelopen maanden is de plant van de maand erbij in geschoten.
Deze maand is er weer een plant van de maand dat is het Duizendblad.

2013-07-12 13.12.04Duizendblad (Achillea millefolium) is een plant uit de composietenfamilie. Het is een behaarde sterk geurend, overblijvend kruid. In het wild wordt de plant veel gevonden in weilanden, hagen en wegbermen. De talrijke witte, roze of lilabloemen vormen een dichte platte tros die bloeien van juni t/m oktober. Duizendblad was een beproefd middel bij neusbloedingen en de oude volksnaam was dan ook Nesebloede, in het Engels wordt hij Nosebleed genoemd.

Duizendblad is vooral een krampwerend, ontstekingsremmend, windverdrijvend en versterkend middel. De plant is goed voor de spijsvertering en helpt tegen maagkramp volgens Messegue. Tevens zou de plant een heilzame werking hebben op de bloedsomloop en kunnen helpen bij menstruatieproblemen. Duizendblad mag niet worden gebruikt door zwangere vrouwen.

2013-07-12 13.11.22Toepassingen:

in de tuin heeft duizendblad de volgende werking:

Duizendblad helpt naburige planten om ziekten te weerstaan en verdiept hun geur en smaak. Aftreksel van de hele plant om koperachtige mest te maken.
Door een fijngehakt vers blaadje toe te voegen aan een kruiwagenlading compost wordt de vertering versneld. Ik heb het duizendblad in mijn kruidentuin staan. Zet de plant echter niet bij de nachtschade familie, deze hebben een geen gunstig effect op elkaar. Bij de rozen en klaproosfamilie zijn de effecten gunstig.

Duizendblad kan als thee worden bereid:
Gebruik 30 gram gedroogd kruid of 60 gram verse bladeren, overgieten met 0,5 liter kokend water en 10 minuten laten staan. Drink de thee warm, 2 tot 3 maal per dag bij spijsverterings- stoornissen of menstruatieproblemen. Gebruik dit nooit langer dan 1 maand.

In theemengsels vormt dit kruid een belangrijk onderdeel.

Duizendblad eetbaar:

De bladeren kunnen zowel rauw al gekookt gegeten worden. Ze hebben een bittere smaak, en vormen een acceptabele toevoeging in gemengde salades. Je kunt de bladeren het best jong eten. De plant werd vroeger, toen men nog niet bekend was met hop, gebruikt voor het maken van bier.

Voorzichtig:

voor zwangere vrouwen is dit kruid niet geschikt.

Over het algemeen is duizendblad een voedzame en geneeskrachtige plant welke een goede toevoeging is aan het dieet, maar moet niet overdreven overdreven. De plant kan bij veelvuldig gebruik, zowel medicinaal als toevoeging aan het dieet allergische huidreacties, of de huid gevoeliger maken voor licht. Duizendblad kan ook de effecten van valeriaan, hop en kamille versterken. Wil je de plant medicinaal gebruiken raadpleeg dan een (homeopathisch) arts.

bronnen: PFAF.com

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: