Tomaten mesten

We wonen nu ongeveer 1 jaar in ons nieuwe huis, en hebben hele aardige buren, een ouder echtpaar. Toen wij hier kwamen wonen hadden ze een mooi, strak, naar eigen zeggen, Japanse tuin. Onze tuin was, toen wij hier kwamen wonen een heuse wildernis.

Afgelopen winter ben ik druk bezig geweest om die wildernis te maken zoals ik hem graag hebben wil, namelijk een eetbare tuin. In de loop van het proces kwam de eetbare tuin ter sprake met de buren. Mijn buurman vertelde dat  hij vroeger ook een moestuintje had gehad. Zowel in de hun achtertuin, als op een volkstuin complex, verbouwde hij z’n eigen groente. Heel enthousiast vertelde hij daar altijd over. Ik dacht dan wel eens waarom doe je het dan niet weer? en wat gebeurt er? In het voorjaar, wordt een deel van de tuin veranderd in moestuin. Zou ik hem hebben aangestoken?

Onze tuinhek gesprekken gaan, naast over kinderen en kleinkinderen, dan ook regelmatig over onze groente. Hoe ze groeien, hoe we ze verzorgen, wat erin staat. Maar het leukste vind ik nog als ik iets nieuws hoor. Zo verteld hij me afgelopen week over hoe je tomaten mest geeft.

Tomaten houden erg veel van mest, net als de pompoen en courgette. Ik zat altijd te dubben over hoe je dat nu handig doe. Tot voor kort was ik in de weer met ecomestkorrels bij de plantvoet te leggen. Mestkorrels hebben wel water nodig om in de grond te komen, en als de plant eenmaal groot is en de bladeren erover heen hangen, komt daar natuurlijk het minste water.

En daar had mijn buurman een allerhandigste methode voor.

  • Naast de tomaat (of pompoen/courgette) graaf je een klein pers potje in.
  • In het pers potje doe je wat mest.
  • elke avond geef je de plant water via het pers potje en zo komt de voeding bij de wortels.En bemest je de plant. Super handig

Ik ben het gelijk gaan toepassen. Niet alleen bij mijn tomaten, maar ook bij de pompoenen en de courgettes. Ik denk dat het zelfs handig kan zijn bij de aardbeien. Super handig mijn buurmans tip. Ben benieuwd wat ik nog meer van hem ga leren.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

2 gedachten over “Tomaten mesten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: