plant van de maand: LieveVrouweBedstro

Lievevrouwebedstro:

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)is een overblijvende winterharde plant met kleine witte bloemetjes die heerlijk geuren. Het is een kruidachtige plant en staat bij  in de kruidentuin.

Lievevrouwebedstro is een schaduwminnende plant en een goede bodembedekker. In de winter blijft ze groen, maar is aanzienlijk kleiner van formaat dan in de zomer. Het is een laagblijvend kruid van ongeveer 15 cm, welke zich vermeerder door de dunne wortelstokken. In mei bloeit het kruid met platte, vertakte witte bloemetjes

2013-04-25 13.26.42

Etymologie en mythologie

Lievevrouwebedstro wordt ook wel walstro of wiegstro genoemd. In de middeleeuwen werd het gebruikt als stooikruid in de wieg. Bij de germanen werd het kruid gerelateerd aan de godin Freya, de godin van de natuur en de liefde.

Gebruik

Door de zoete geur van de bloemen, welke doet denken aan vers gemaaid hooi, werd het vroeger veelal gebruikt voor reukkussentjes en in linnenkasten. Ook tussen het beddengoed werd het gestrooid vanwege de geur en het weren van de motten.

Door de beroemde bedstro geur, die ontstaat als het kruid een beetje verdroogd is.

Door de aromatiserende werking van het kruid word het graag toegevoegd aan wijn of andere dranken zoals Champagne, Cognac of vruchtendranken. Ook wel bekend als Meibowl

Ook kwam ik dit recept tegen van Danielle Houbrechts, Lievevrouwebedstro gelei. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Haar recept:
Neem 1 liter witte droge wijn en laat er een nachtje lang enkele takjes lievevrouwebedstro in zwemmen.
Zeef ze er ’s morgens uit en doe er het sap van een citroen bij en maak hiervan jam met geleisuiker. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking.
In potjes met schroefdeksel en omgekeerd af laten koelen.

Het kruid kan ook worden gedronken als thee, en verdrijft hoofdpijn en migraine. Let wel op: een te hoge dosis kan echter hoofdpijn veroorzaken, dat komt door het bestanddeel cumarines, wat ook misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken.

oogsten en drogen

De plant bloeit van april tot juni. Je oogst ze vlak voor of vlak na de bloei. In het voorjaar bevatten ze het hoogste gehalte aan cumarines. Tijdens het verwelken verlaagd de cumarines, dit veroorzaakt de geur. De verdroogd plant geurt daardoor meer dan de verse. De volle smaak komt na een paar uur vrij, dus het is even geduld hebben voordat je het kunt gebruiken.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: