Plant van de maand Boomspinazie

Met deze blog start ik een nieuwe serie, namelijk plant van de maand. Een serie over bijzondere, bekende en onbekende eetbare planten.

Startend met de boomspinazie

boomspinazie
foto van Silke Baron: http://www.prilfish.at

Een aantal weken geleden, bij het zadenruil festijn Lente in de War, kreeg ik een zakje met zaad aangereikt. Met de mededeling: dit is een bijzondere plant. Ik had nog nooit van  boomspinazie gehoord. Mijn eerste vraag was, is het eetbaar, dat kon de gever me niet vertellen.

Na wat gespeur bleek al snel dat het wel het geval was. En hij ziet er ook nog mooi uit. Vandaag heb ik hem gezaaid, direct in de volle grond. Ik ben benieuwd.

Boomspinazie(Chenopodium giganteum) is familie van de amaranten, waar ook de spinazie, biet en snijbiet toebehoren. Het is een eenjarig plant, die zich gemakkelijk zelf uitzaait. Ik hou van deze zelf zaaiers, 1 keer zaaien en volgend jaar komt hij gewoon weer terug. Dat maakt (moes)tuinieren makkelijk! Voor mij zijn het dan net meerjarige.

Plant:

De jonge planten zijn heldergroen met een magenta top. Daarom worden ze ook wel fluo-melde genoemd. Als de plant ouder wordt verdwijnt de magenta top. De eerste twee maanden is het een compacte plant, maar vanaf juli gaat hij hard groeien. Hij kan wel 1 mtr of hoger worden. Ondanks de hoogte blijven het stevige planten waardoor hij goed dienst kan doen als windscherm. Als de roze toppen zijn verdwenen verschijnen de zaadpluimen, die zijn bruinachtig en onopvallend van kleur. Als je ze het jaar er op weer in je tuin wilt hebben schud je met de pluimen op de plek waar je ze wilt hebben, en klaar is kees

Eten:

Boomspinazie is, zoals de naam al zegt, een vervanger voor spinazie. Het is lekker met gesmolten boter, en houd de magenta als het gekookt is.
De jonge blaadjes kunnen ook rauw gegeten worden in salades. De wat oudere bladeren zijn wat bitterder van smaak, en kun je goed gebruiken in stoofschotels of koken net als spinazie of andijvie.

Zaaien:

Vanaf eind maart kan er gelijk buiten gezaaid worden, wat ik het liefst doe. Je hebt dan over het algemeen sterkere planten. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: Als je niet bereid bent om deze plant te eten is er veel ‘onkruid’ in je tuin, hij komt namelijk overal te voorschijn. Als je een volwassen planten wilt dan is het handig om deze achter in de border zaaien. Wil je een meer struikachtige plant, haal dan de toppen eruit.

Standplaats:

Qua standplaats heeft de boomspinazie weinig eisen. Hij houdt van zon, maar doet het ook goed op schaduwplekken (heeft dan wel minder magenta toppen). Kan goed tegen droogte, en arme grond. De boomspinazie kan te veel stikstof opnemen, waardoor je er niet te veel van moet eten, als het op recent bemeste aarde wordt verbouwd. Geef de plant ook geen kant en klare plantvoeding.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: