de nieuwe moestuin

Ja ja ik, of beter gezegd wij, zijn inmiddels de trotse huurder van 100 m2 volkstuin. Tot nu toe had ik allemaal kleine stukjes verspreid over meerder delen in Amersfoort Schothorst, maar nu is alles bij elkaar, wel zo makkelijk en efficiënt, en ook nog eens groter.

nog lege moestuin

Dit is hem dan onze nieuwe moestuin. Hij is echt heel leeg. De vorige eigenaar heeft hem goed leeg achtergelaten. Althans zo ziet het uit. Geen idee wat voor zaden er zijn achter gebleven. Maar ik heb al grote onbedrukte stukken karton bewaart voor het moestuinieren zonder wieden.

Hier gaat  dus gebeuren. Al die lekkere groente en fruit voor eet je tuin. Afgelopen weken ben ik druk geweest met het bestellen van zaden en het maken van het teeltplan. Wat voor lekkers ga ik allemaal brouwen van deze nog minuscule zaadjes.Stiekem zat ik mijn vingers al af te likken.

En ook wat ik allemaal ga experimenten en observeren.  Op al die kleine verspreide stukjes die ik had, deed ik werkte ik zoveel mogelijk volgens de permacultuur. Maar nu komt het grotere werk.

Zoals bij elk moestuin complex gelden hier natuurlijk ook allerhand regels, en het is de kunst om dan toch te permaculturen. Ik ga in ieder geval voor zoveel mogelijk vaste planten, en planten laten samenwerken. Een heuze appel of notenboom zal niet lukken. ( daarvoor heb ik nog even geduld en wacht op een eigen stuk grond/tuin waar ik dat soort dingen kan doen) Toch heb ik nog aardig wat meerjarig groente en fruit in mijn teeltplan opgenomen.

de bekenste zijn wel framboos, kruisbes, aardbeien, de wijnbes, maar ook de aalbessen, niet te vergeten de verschillende keukenkruiden. Maar die ga ik toch dichter bij mijn keuken plaatsen, dat is makkelijker je hoeft de keuken maar uit te lopen en je hebt je keukenkruid te pakken. Mijn ervaring is dat als je aan het koken bent je denkt oh Rozemarijn erbij dat is best lekker. Dus dat wordt hier een kruidig balkon of raambloembak.

Andere meerjarig zijn natuurlijk de Aardpeer, maar ook gele broccoli, kruidvenkel, rabarber en bloedzuring. Bloedzuring en gele broccoli heb ik dit keer voor het eerst, dus ik ben erg benieuwd. Mijn motto is elk jaar een onbekende groente erbij, en bij voorkeur meerjarige groente. En niet te vergeten gaat dit jaar het experiment Appelwortel gewoon verder. Deze Andes knol ligt geduldig te wachten in mijn schuurtje nadat ik ze in het najaar heb opgepot.

Op het moment liggen mijn doperwten te weken om opgekweekt te worden. Want dit jaar wordt ook het jaar van de bonen. Ik heb er verschillende in het teeltplan opgenomen en nu blijkt dat dit naast lekker ook een erg duurzame groente is. Mede vanwege hun vlees vervangende capaciteiten.

Als ik peulen en erwten in de winkel zie liggen dan schrik ik altijd van de prijs. Dus ik  dan kweek ik ze gewoon zelf. Naast lekker zijn ze ook nog eens mooi met hun vlinderbloemige bloemen. Na wat onderzoek en gespeur op internet was de tip om de gedroogde erwten eerst 2-3 dagen voor te weken alvorens ze te zaaien, in de grond of in zaai-bakjes. Dus mijn erwten oogst van vorig jaar licht nu lekker te weken in de keuken. Hierover de volgende keer meer

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Eén opmerking over 'de nieuwe moestuin'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: