Middag met de kweepeer deel 2

En dan hier de voortzetting van mijn kweepeer date. Van compote naar gelei.

Vergeef me maar ik houd niet van weggooien zeker niet van iets wat zo lekker is. Dus toen ik er achter kwam dat je van schillen en klokhuizen sap kunt maken, was ik snel nieuwsgierig.

Na het maken van de overheerlijke compote, heb ik de schillen en klokhuizen niet weggegooid. Maar heb geheel experimenteel, met een beetje hulp van de aanwijzingen van Agnes Raaff (via kweepeer.nl) het plan gevat om gelei te maken.

Ik ben verzot op gelei. Je kunt het voor veel dingen gebruiken. Lekker op brood, bij rode kool of op een vers gebakken pannenkoek. Maar ook heerlijk bij een stukje wild.

Mijn date ging dus verder met de kweepeer gelei, en houd nog niet op, want volgend jaar zie ik hem weer 😉

hoe maak ik kweepeergelei

ingrediënten:

  •  schillen en klokhuizen van 3 kweeperen ( restanten van de eerder gemaakte compote)
  • het sap wat je bewaard hebt van de kweepeercompote
  • 1 pakje geleipoeder (25 gram)

Bereiding:

Van de schillen en klokhuizen maak je eerst sap. Dit doe je door ze 10 minuten te laten koken en het geheel een hele nacht te laten trekken, zodat al het sap eruit kan trekken. De dag erna zeef je het sap schoon. Daarvoor heb je een kom en een kaasdoek ( ik doe het met een schone, niet al te dikke, theedoek) Laat het sap door de doek in de kom uitlekken. Het kan even duren, afhankelijk van hoe dik je sap en doek is. Ondertussen kun je de potjes steriliseren.

Als al het sap door de doek is gelekt meng je het met het sap wat je over had van de kweepeercompote. Bij een zakje gelei van 25 gram gebruik je 750 ml sap. Het kan zijn dat je wat compote sap overhoud. Kook het sap ongeveer 1 minuut met het gelei poeder en vul je gesteriliseerde potten met de warme substantie. Zet de potten op de kop voor 10 minuten. En klaar is deze heerlijkheid.

Zo heb je dubbele winst van je werk. In totaal had ik met 3 grote kweeperen, 6 potten ingemaakte kweepeer (3 met compote en 3 met gelei) Dat wordt smullen deze winter. Ben benieuwd of ze het eind van de winter halen want ze gaan als zoete broodjes.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: