Een middag met de kweepeer 1

Deze week had ik een middag date met de onbekende kweepeer. Sinds vorig jaar was me deze peer soort opgevallen. Dit jaar zag ik hem geheel onverwachts, als een grote verrassing, bij mijn natuurwinkel liggen. Dat wilde ik wel eens proberen.

De kweepeer, anders dan ik dacht, is geen Nederlandse soort. Het is een inheemse soort van rond e Kaspische zee. Toch doet hij het in Nederland ook goed. De kweepeer kun je qua bereiding het best vergelijken met de stoofpeer. Je moet hem eerst koken,stoven of bakken wil je hem kunnen eten. Hij is erg hard. Je moet echt goed je best doen om hem doormidden te krijgen, en het klokhuis verwijderen. Dus oppassen met snijden.

Wat allemaal te doen met de kweepeer. Voor toetjes is hij heerlijk. Je kunt hem bakken in de oven met suiker,kaneel en rozijntjes, net als de appel. Of een tarte tartin maken hmm dat is smullen. Maar hij is ook goed te verwerken met zuurkool zoals ik deze week ontdekte.

Voor deze middag date heb ik echter een inmaakfestijn, welke begon met kweepeercompote en als toegift, en een aangename verlenging naar de volgende ochtend, de gelei. Ben namelijk gek op gelei.

ingrediënten:

 • 3 grote kweeperen
 • 500 gram suiker
 • 1 lt sinaasappelsap
 • stokje kaneel
 • 2/3 stuks steranijs

bereiding:

Maak de kweeperen goed schoon. Was ze goed, en verwijder de stoffige laag die op sommige soorten kweepeer zitten.

Meng als eerste het sinaasappelsap met het kaneelsokje, de steranijs en de suiker. Schil en snijdt de kweepeer in stukjes (niet te klein) en doe ze zo snel mogelijk in het sinaasappelmengsel. Dit voorkomt dat de stukjes kweepeer bruin worden. Bewaar de schillen en het klokhuis daarvan kun je later sap trekken voor de gelei.

Het is best een karwei om de kweepeer te verwerken, dus tip heb een goed scherp mes, geduld en tijd om de peren in stukken te snijden. Geef niet op het is de moeite waard 😉

Als alles in de pan zit, breng je het geheel aan de kook en laat het koken tot de peren een beetje zacht worden. Je kookt ze niet tot moes. Wil je kweepeermoes dan kan dat natuurlijk ook.

Als de peren een beetje zacht zijn, doe je ze, zonder het sap, in de gesteriliseerde potten. Het sap breng je nogmaals aan de kook. Je vult de potten met het sap tot aan de rand. Potten dicht draaien en 10 minuten op de kop zetten, zodat ze luchtdicht afsluiten.

Hoe je van de bewaarde schillen gelei kunt maken daarover de volgende keer meer.

De dagen erna heb ik natuurlijk wat proefkonijnen verzameld, en wat wil je, ze vonden het heerlijk. Jammer dat ik niet meer kweeperen heb. Toch een boompje planten 😉

recept iets aangepast van Agnes Raaff via kweepeer.nl

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

3 gedachten over “Een middag met de kweepeer 1

 1. Ha Serai,
  Leuk stuk en eh…zeker een boompje planten 🙂 Dan kun je binnen een paar jaar je lol op. Een oudere boom geeft zo 30 kilo oogst en soms meer. Als je dat eenmaal geplukt hebt …veel sterkte 🙂

 2. Dit is op Eet je tuin herblogden reageerde:

  Het is weer perentijd. van handperen, tot stoofperen en ook de wat minder bekende kweepeer. Ik heb hem niet in de tuin staan en heb hem ook nog niet in de winkels gezien. Maar als ze er weer zijn gaan ik dit eerdere heerlijke recept samen met Zoonlief maken. Dus ik hou mijn ogen open.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: