De mobiele moestuin – Stadslandbouwexperiment in Amersfoort

Mijn gastblog op http://www.wroeten.nl over:

De mobiele moestuin – Stadslandbouwexperiment in Amersfoort.

Mobiele moestuinSerai Bressers

Begin dit jaar ben ik samen met Harmen Zijp gestart met het stadslandbouwproject de mobiele moestuin, als voortzetting van de Guerrilla Gardening waar ik eerder op wroeten.nl over heb geschreven. Een mobiele moestuin is een verplaatsbare eetbare tuin van 1m³, waarmee we de voedselproductie in de stad willen onderzoeken en stimuleren.

Mensen en voedsel zijn door de eeuwen heen uit elkaar gegroeid. Voedsel en met name voedselproductie is steeds verder verwijderd van de mens geraakt, met de nodige milieu-, culturele en sociale gevolgen. Carolyn Steel heeft hier een heel mooi boek over geschreven: ’The Hungry City’.

Met onze mobiele moestuin onderzoeken we hoe we voedsel en het verbouwen van voedsel dichter bij de mensen kunnen krijgen. Op het moment doen we dat in de vorm van een mobiele moestuin waarin we o.a. kijken hoe we op een zo kleine mogelijke schaal de principes van permacultuur kunnen toepassen.


Uitproberen

Dit jaar stond in het teken van uitproberen; Hoe reageren mensen erop? Zouden ze het willen overnemen? Hoe klein kan een permacultuurtuin zijn en hoe dicht kun je de permacultuurprincipe benaderen op 1m²/m³?

Geïnspireerd door o.a. de Prinzessinnengarten in Berlijn, zijn we met vier ibc-containers (1m³ jerrycans) aan de slag gegaan. In elke container staat een mini bos die samen een geheel vormen. In de container staat een laagstam fruit of notenboom, in de permacultuur kennend als Laag 2. Daarom heen hebben we in verschillende lagen met thema’s gewerkt.

Een van de thema’s zijn de drie gezusters van de indianen: pompoen/courgette, bonen en maïs. Dit inzichtelijk thema laat zien wat permacultuur in het klein kan zijn en hoe de planten elkaar helpen. Deze bak deed het echt geweldig. Alleen de bonen kwamen niet tot volle wasdom, maar dat kan ook aan de zaden hebben gelegen, die toch al wat ouder waren.

In de bakken staan één- en meerjarige soorten door elkaar. Om het in het begin makkelijk te houden hebben we bewust gekozen voor planten die mensen kennen. Wat toch veel eenjarig planten zijn. Om permacultuur goed te kunnen uitbeelden is het het meest interessant om meerjarige te laten overheersen. Dit zorgt voor minder werk en een betere energieverdeling. Dat zal onze volgende stap kunnen zijn. Daarvoor hebben we meer contact nodig met de mensen die het gaan dragen.


Wat hebben we geleerd van afgelopen jaar?

  1. Het formaat van de bakken werkt erg goed. We hebben niet of nauwelijks hoeven water geven, zelf niet in het droge voorjaar. 1m³ houdt het water erg goed vast.
  2. De grond die we gebruikt hebben kwam voornamelijk hier uit de regio evenals de compost.
  3. We hebben het hele haar niet bij gemest en de planten deden het goed. Voor volgend jaar is de vraag of er nog genoeg voedingsstoffen inzitten, of dat we extra compost moeten toevoegen. Daarvoor zouden we een grondmeting moeten doen.
  4. We hebben een drietal bakken geplaatst in een belangrijke, en versteende, openbare ruimte in Amersfoort, die wel wat groen op vrolijking kan gebruiken. Voorafgaand aan de plaatsing hebben we met een aantal buurtbewoners gesproken.
  5. Van vernieling is gelukkig nooit sprake geweest. De bewoners van de omliggende wijk hebben de moestuin gebruikt en oogsten geregeld uit de bak. Vooral de muntthee is erg in trek bij de buurt. Er wordt zelfs hier en daar een aanvulling in de moestuinbak geplant.

Reacties en nieuwe plannen

Mensen reageren enthousiast op de mobiele moestuin en benaderen ons of ze er ook een kunnen krijgen. Dit is voor ons aanleiding genoeg om door te gaan met ons experiment in de vorm van een workshop in het voorjaar. Het idee is om wijken of straten samen hun eigen mobiele moestuin te laten maken, om de mensen nog meer te betrekken bij het veranderen van hun leefomgeving. Ook organiseren we een m² moestuinprijsvraag, en gaan we verder met de ontwikkeling van stadslandbouw met permacultuur in de stad


Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven of meer weten? Kijk dan op www.mobielemoestuin.nl

Het in de tekst genoemde boek ’Hungry City’ is aan te schaffen bij Bol:

Hungry City

Hungry City

Carolyn Steel

Maar weinigen van ons  vragen zich af hoe voedsel ons bord bereikt. De gigantische inspanning die nodig is om onze steden te voeden heeft een grotere sociale en fysieke impact op ons en onze planeet dan al het andere wat we doen.

In dit boek volgt Carolyn Steel het voedsel op de reis van stal en akker naar markt en supermarkt, keuken en tafel, afvalbak en weer terug. Ze laat de problemen zien, maar legt ook uit hoe we dingen ten goede kunnen veranderen.

Te bestellen bij bol voor € 15,99

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: