Appelwortel experiment 2011

Appelwortel
Appelwortel oogst 2011

Vanaf begin dit jaar ben ik in het bezit van de Appelwortel, ook wel Yakon genoemd. Deze plant is meerjarig en komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte, maar doet het ook goed op andere plekken in de Wereld. Zo schijnt hij het ook goed in ons kikkerlandje te doen. Dus ik dacht dat wil ik wel eens proberen. De Appelwortel is verwant aan de zonnebloem en de welbekende aardpeer. Via de kleine kweker Cruydthof, ben ik aan dit zeldzame goed gekomen

Na een goed half jaar groeien heb ik het 1 week geleden gewaagd om te oogsten. Heel benieuwd wat het resultaat was, en hoe hij smaakt. De oogst (0,5kg) was nog niks met de kilo’s die een oudere plant kan halen (20 kg), daarvoor moet je iets meer geduld hebben.

Een goede oogst daar doe ik het natuurlijk voor, maar de smaak is des te belangrijker. Hij schijnt fris zoet te smaken, zoals een mango had ik gelezen.

Dus gisteren begon kook experiment Appelwortel 2011.

Bij een rode kool stoofpotje, heb ik ook wat appelwortel gebakken. Net als een gebakken appeltje lekker bij de rode kool. Tijdens het voorbereiden merkte ik wat de verwantheid is met de knolletjes van de aardpeer. De appelwortel heeft net als de aardpeer een wit glazig uiterlijk na het schillen en verkleurd daarna ook vrij snel.

Als kok is proeven voor mij erg belangrijk, dus voor het opdienen hoort snoepen uit de geurige pannen er gewoon bij. Zo ook van de appelwortel. Inderdaad fris en zoetig, ik kan niet echt zeggen dat het ergens mee te vergelijken is. Het heeft een heel eigen smaak, een link met een mango kan ik niet leggen. Best aangenaam vond ik tijdens mijn pannenproeverij. Maar tijdens het echte avondmaal had ik er niet meer z’n trek in. Ik noem het maar even mijn gekke zwangerschapskuren. Soms dan staat het me gewoon niet aan. 😉 Manlief heeft de gebakken knolletjes met smaak opgegeten.

appel + wortel= appelwortel?
appel + wortel ≠ appelwortel

Ik ben nog niet klaar met deze appelwortel en heb er voor volgend jaar 3 opgepot. Zodat ik ze nog eens kan proberen. Ik ben en blijf nieuwsgierig naar deze plant, die je zowel rauw als gebakken kan eten. Van de bladeren zou je zelfs thee kunnen zetten. Daarnaast heeft de plant goede suikers voor mensen met diabetes. Volgend jaar wordt het experiment vervolgd.

Ben ook erg benieuwd naar andermans ervaring.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

4 gedachten over “Appelwortel experiment 2011

 1. ik heb al het een en ander gehoord (gelezen) over appelwortel (ook in kookprogramma). ik ben zelf tuinder en hou wel van een experimentje in de tuin en in de kookpot. Mijn groot probleem is waar vind ik zaad of een paar wortels van
  deze appelwortel. Ik woon in diest 3290 paul

  1. Hallo paul,

   Leuk dat je het ook wilt proberen. Je moet een wortel kopen of een al opgekweekte plant. Ik heb een plant gekocht bij een kleine kweker in Tricht genaamd cruydthof. ( http://www.cruydthof.nl) Ik heb gelezen dat je hem ook bij Vreeken zaden kunt kopen.
   Veel succes en plezier met je aanstaande aankoop.

   groeten Serai

 2. IK heb ook net mijn appelwortel geoost, stond in een grote pot, dat is goed gelukt. Ik heb de wortel vanavond door de worteltjes heen gewokt, was lekker. Het is net een flauw smakende hele sappige appel. Lijkt meer op de oosterse appels. Makkelijk te kweken en ook lekker om zo weg te knabbelen. Ik had de mijne ook van de Cruydthof. Je heb overigens een knolletje nodig om volgend jaar weer te zetten, net als bij de aardpeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: