druiven gelei

Van het weekend ,genietend van de zon onder onze druivenstruik, zag ik nog al die trossen druiven hangen.

Al eerder deze zomer vroeg ik me al af wat zou ik ervan gaan maken, want die kunnen we allemaal op. Azijn ging door mijn hoofd, of druivensap. Van het weekend kwam iets nieuws. Druivengelei, lekker op crackers, of bij een lekker stukje biologisch vlees als het koud en guur is buiten. Of misschien wel bij een heerlijke gestoofde rodekool schotel.

Ja de herfst komt er weer aan, met zijn verwarmende en kruidige gerechten. Daar begin ik wel zin in te krijgen. Courgette, aubergine en andere frisse zomer groenten tot volgend jaar. Dan ga ik weer van jullie genieten.

Voor een beetje zomer in het najaar maak ik de druivengelei. Nog nooit gemaakt, dus dit is mijn zoveelste experiment. in een keuken geurend naar warm druivensap, maak ik de stappen naar mijn eerste gelei.

Na 2 kg blauwe druiven te hebben geplukt ga ik aan de slag

ingredienten:

 • 2 kg blauwe druiven (Levert ongeveer 750 ml sap)
 • 300gram suiker
 • 1 pakje geleipoeder (25 gram)
 • 2 stokjes kaneel

Als eerste ga ik aan de slag met sap maken. Maak de druiven goed schoon  rissen van de trossen en wassen maar. Daarna gaan ze in de grote soeppan met een flinke scheut water en breng je ze aan de kook. Ik heb ze een beetje gepureerd met een stamper en toen aan de kook gebracht. Laat ze even door koken tot ze hun sap loslaten.

Ondertussen kun je beginnen met het steraliseren van de jam/gelei potjes.

Als de druiven alle sap hebben losgelaten, schenk je de inhoud van de pan in een vergiet, waarin je een theedoek hebt liggen. Onder het vergiet staat natuurlijk een kom om het vocht in op te vangen 😉

Als je 750 ml hebt opgevangen, giet je het weer terug in de soep pan en breng je het geheel met het suikergelei mengsel aan de kook. Je kunt er voor een andere smaak kaneelstokjes, vanillestokje, munt of een ander kruid wat je lekker lijkt toevoegen. Ik heb gekozen voor het veilige kaneel. ( aangezien dit de eerste keer is dat ik deze gelei maak leek me dat wel zo handig) Breng het geheel aan de kook en laat het 1 min doorborrel.

Doe de gelei in de gesteriliseerde potten, die je klaar hebt staan. Vul ze tot de rand met de nog hete gelei, en zet ze vervolgens 10 minuten op de kop om ze goed luchtdicht af te sluiten en je Gelei is klaar. Nu nog proeven.

Met de 2 kilo druiven die ik heb geoogst heb ik 3 potjes gelei gemaakt. Ik heb nog steeds druiven, dus ik ga nog verder experimenten misschien wel met chili. Dat lijkt me wel wat.

Morgen ga ik op kastanje zoektocht. Want ook dat is een van de herfst producten die ik niet voorbij wil laten gaan. Voor de walnoten uit de stad waren me al anderen voor helaas.

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

4 gedachten over “druiven gelei

 1. Bedankt, ik heb nu ook zo veel druiven en dacht of je er gelei van kan maken. Staat niet in mijn kook boeken. Toen vond ik jou verhaal. Ik ga het ook proberen komend weekend.
  Met vriendelijke groet. Joke .

 2. ik heb heel veel mooie kleine zote rode druifjes gekregen,heb een kookboek madam comfituur,daar staan heel lekkere dingen in,echte aanrader,behalve dit! dus na even zoeken dit verhaal! bedankt ervoor ik ga het morgen zeker uittesten! groetjes tom wijns

 3. Ja, Hallo.
  Kaneel en Port erbij is erg lekker.
  En kaneel en whisky.
  Zo heb ik dat vorig jaar gedaan.
  Ik ben nu ook weer bezig.
  Ik vond je bericht omdat ik graag wilde weten hoe anderen het doen.
  Ik heb nu een molen gekocht , lijkt op vroegere vleesmolen, sap en schillen en pitjes worden gescheiden. Ga dat strak uitproberen ipv door de zeef.
  Hartelijk groeten Joke Niemeijer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: