Tags

, ,

Afgelopen weekend zijn we bij de grootste permacultuur tuin op Nederlandstallig gebied geweest, bij Kasteel Nieuwenhoven in Belgie.

Taco Blom heeft ons hier een mooie en interessante introductielezing gegeven over Permacultuur. Hij is nu 3 jaar bezig met deze tuin, en heeft een aantal interessante dingen gedaan, wat betreft water opvang, geinspireert op de technieken van Sepp Holzer. Hierover een andere keer meer.

In de permacultuur tuin staan naast de reguliere eenjarige groenten, meerjarige gewassen, waaronder de Eeuwige Moes, die ik op het moment aan het stekken ben.

Wat is eeuwige moes. Eeuwige moes (Brassica oleracea) is een oude vergeten, meerjarig, groente gewas. Naar verluidt wordt het veel in Limburg geteeld en is het waarschijnlijk door de Romeinen hier gebracht. Eeuwige moes wordt ook wel oude wijvenkool, splijtkool of armeluis groente genoemd.

Een plant kan gemiddeld 10 jaar meegaan, en stekken is vrij eenvoudig door een blad van de plant in de grond te steken, en deze nat te houden. Met zijn mooie grote bladeren heeft de eeuwige moes ook een sierwaarde in de (moes)tuin.

Wat kun je er allemaal van maken? Over het algemeen gebruik je eeuwige moes hetzelfde als kool. Je kunt er stamppot van maken, en dan kook je hem net als boerenkool mee. Daarnaast wordt er ook zuurkool van gemaakt.

Kan niet wachten tot volgende jaar om deze oude groente in gerechten te verwerken.