Afgelopen weekend zijn we bij de grootste permacultuur tuin op Nederlandstallig gebied geweest, bij Kasteel Nieuwenhoven in Belgie.
Taco Blom heeft ons hier een mooie en interessante introductielezing gegeven over Permacultuur. Hij is nu 3 jaar bezig met deze tuin, en heeft een aantal interessante dingen gedaan, wat betreft water opvang, geinspireert op de technieken van Sepp Holzer. Hierover een andere keer meer.
In de permacultuur tuin staan naast de reguliere eenjarige groenten, meerjarige gewassen, waaronder de Eeuwige Moes, die ik op het moment aan het stekken ben.
Wat is eeuwige moes. Eeuwige moes (Brassica oleracea) is een oude vergeten, meerjarig, groente gewas. Naar verluidt wordt het veel in Limburg geteeld en is het waarschijnlijk door de Romeinen hier gebracht. Eeuwige moes wordt ook wel oude wijvenkool, splijtkool of armeluis groente genoemd.
Een plant kan gemiddeld 10 jaar meegaan, en stekken is vrij eenvoudig door een blad van de plant in de grond te steken, en deze nat te houden. Met zijn mooie grote bladeren heeft de eeuwige moes ook een sierwaarde in de (moes)tuin.
Wat kun je er allemaal van maken? Over het algemeen gebruik je eeuwige moes hetzelfde als kool. Je kunt er stamppot van maken, en dan kook je hem net als boerenkool mee. Daarnaast wordt er ook zuurkool van gemaakt.
Kan niet wachten tot volgende jaar om deze oude groente in gerechten te verwerken.
is dat een beetje gelukt om eeuwige moes zo te stekken?
Hallo Carsten,
Nee helaas, het is niet gelukt. Tot nu toe heb ik nergens een stek kunnen krijgen. Vorige winter was iets te zwaar voor de eeuwige moes heb ik begrepen, waardoor de plant het bij anderen ook zwaar heeft gehad en het moeilijk te stekken was.Komend voorjaar kijken hoe het dan is gesteld met de voorraad aan eeuwige moesplanten.
Ik heb vorige week een afgebroken blad in de grond gestoken. Ben benieuwd of dat het doet. Tegen de lente ga ik wat meer stekken maken, of misschien de plant splitsen.
Ik heb zaad van Eeuwige moes, mail maar als je wat wil hebben.
Hallo Els, Dank je wel voor het aanbod, naar ik begreep kun je eeuwige moes niet via zaad vermeerderen, maar moet het via een stek.
Ik heb inmiddels van iemand geleerd om het zo te doen:
“Ik neem die zijscheuten die op de stengels groeien en scheur of knip die van de plant, zorg voor een kroontje van 4 tot 6 blaadjes, niet te grote, en zorg dat er ongeveer 10 – 15 cm ‘scheut’ of stengel is. schuin afsnijden en in de grond steken.”
ziet er tot nu toe prima uit. Als je het hele blad gebruikt dan is de verdamping te groot.
benieuwd of het jullie gelukt is om die eeuwig moes in leven te houden… hebben ze geen last van overvloedige regens en natte grond ???
benieuwd of het gelukt is met het in leven houden van de eeuwige moes. Geen last van overvloedige regens en of natte gronden??
Hoi,
De eeuwige moes uit deze blog tekst heeft het helaas niet overleeft. Ik heb nu een nieuwe plant en die ga ik proberen te stekken. Hoe dat lukt laat ik weten in een van de blogs.