Tags

, ,

Vorige week waren we met vakantie in Limburg. Een paar dagen niks, lekker wandelen, eten en ja ik kan het niet laten oogsten uit de tuin van ons verblijf.

Wat was er te oogsten. Je raad het al courgette. 😉 Hoe kan het ook anders in deze tijd van het jaar. Alhoewel de oogst van dit jaar anders is dan andere jaren door al die regen, zijn er toch nog courgette, en hele grote.

Wat kun je daar nu het best mee. Soep maken zeg ik. Er zijn verschillende varianten mogelijk, met prei en gember. De lekkerste vind ik nog altijd de gewone klassieke courgette soep en dan serveren met zelfgemaakt stokbrood en kruidenboter.

Voor klassieke courgette soep heb je nodig:

 • uiteraard een uit de kluiten gewassen courgette.  ( wat moet je er anders mee)
 • 2 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 tl provincaalse kruiden
 • 125 gram slagroom
 • 4 eetlepels olijfolie
 • peper
 • zout

Je kunt er een topping bij maken om het speciaal te maken 🙂

 • verse munt
 •  olijfolie

Bereiding:

Verhit de olijfolie in de pan en fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg daarna de courgette in blokjes samen met de kruiden toe. Laat ze 3 minuten meebakken. Doe de Bouillon erbij, en laat het geheel 12 minuten koken. Dit is een lekker snelle soep, dus als je het stokbrood niet zelf maakt is het super snel klaar. Nog sneller, en lekkerder, dan naar de winkel en een magnetronmaaltje halen.

Ondertussen kun je de dressing/topping maken: muntblaadjes onderdompelen in heet water, ongeveer 10 seconden en vervolgens afspoelen met koud water. Snijdt de munt fijn en voeg er 8 eetlepels olijfolie toe. Mix het met de staafmixer, tot je een gladde massa hebt.

De soep mixen met een staafmixer, zout en peper toevoegen. Roer als laatste de slagroom door de soep en verwarm hem nog 1 minuut. Net voor het serveren druppel je de munt olie in de soep.

Lekker met zelfgemaakt stokbrood en kruidenboter. variantie: in de soep kun je ook een stukje gember en wat prei toevoegen. Geeft het een meer exotische smaak. Maar ik hou toch meer van deze klassieker.