Appel braam/wijnbes pastei

Na een wandeling door de tuin, kwam ik binnen met een hele mand vol met appels en de eerste bramen. Zoete kauw die ik ben, met Limburgse roots  dacht ik gelijk aan deze heerlijke appel bramen pastei. Een Limburg denkt altijd als eerste aan vlaai.


Met de inspiratie van Jamie Olivers Appel bramen pastei heb ik met wat aanpassingen mijn overheerlijke zomerpastei van gemaakt.

Ingredienten: ( allen Biologisch)

Bereidtijd: circa. 40 min voorbereiding, 55 min. oventijd.

Deeg voor ongeveer 1 taart

 • 450 gram bloem. (Ik gebruik het liefst lokale bloem, meel van de molen in Terschuur)
 • 100 gram suiker ( kan ook poedersuiker zijn)
 • 200 gram koude boter in kleine blokjes
 • 2 eieren.
 • theelepel kaneel( citroenrasp,nootmuskaat of cacaopoeder kan ook)

Zeef de bloem boven een schoon werkblad voeg de suiker toe en meng de klontjes boeter door het meel tot je fijn broodkruim hebt. Nu is het moment om de 1 van de specerijen toe te voegen en de deeg een bijzondere smaak te geven.

Voeg de eieren en de melk toe en kneed het mengsel tot een samenhangende deeg, zodat je een bal kunt vormen. Kneed de deeg niet te lang, want dan verliest het zijn elasticiteit. Druk hem tot een platte schijf van ongeveer 5 -8 cm en leg hem minstens een half uur in de koelkast verpakt in keukenfolie. Ik doe de deeg in een schaal en dek die af met een bord, werkt ook prima. Zo produceer ik geen afval.

Ondertussen kun je verder gaan met de vulling.

Ingredienten voor de vulling:

 • 6 grote Hollandse appels. Ik heb appels uit eigen tuin gebruikt. Zure stoof/moesappels. Maar je kunt eigenlijk alle appels gebruiken die je lekker vind.
 • 50 gram boter
 • 100 gram suiker
 • een eetlepel gembersiroop
 • 150 gram bramen en wijnbessen ( ander zacht fruit zoals aalbessen kan ook heel goed) Uit eigen tuin, of zelf geplukt hebben ze veel meer smaak dan uit de winkel. Lekker vers.
 • 1 ei
 • een beetje citroensap

Verwarm de over voor op 180 graden. schil de appels in partjes, besprenkel ze een beetje met citroensap. Doe de boter in de pan en laat deze smelten voeg de appels,  en de gembersiroop toe. Laat het ongeveer 15 minuten sudderen.  De appels moeten een beetje zacht worden. De laatste 5 minuten voeg je het zacht fruit toe.

Haal de deeg uit de koelkast en verdeel hem in tweeën. Bestuif een schoon werkvlak en een deegroller met bloem. Rol de twee stukken tot ongeveer 1 cm dikke plak. Een plak gaat op de bodem van je ingevette ondiepe pastei vorm. Snij de overhangende deeg weg. Schep het gekookte fruitmengsel in de een zeef en vang het vocht op. Laat ze goed uitlekken. Doe het uitgelekte mengsel in de pastei vorm en doe de helft van het vocht erbij. Kwast de rand van het deeg in met opgeklopt ei. Leg de andere plak deeg er gedrapeerd erover heen. Wat te veel is aan deeg kun je omvouwen naar binnen. Kwast de bovenkant af met de rest van het opgeklopt ei. Bestrooi de boven kant rijkelijk met suiker en kaneel. Kerf een paar gleuven in het deegdeksel.

Zet de pastei 55 minuten in de voorverwarmde oven. Nu wachten maar.

Je kunt de pastei gebruiken als desert met bijvoorbeeld vanilleijs, custard of slagroom. Maar natuurlijk ook lekker bij de koffie of thee. Hmm heerlijk

Advertentie

Gepubliceerd door Serai Bressers

Ontwerp eetbare tuinen. Tuinen die naast mooi ook eetbaar zijn. Aan de tuinen koppel ik recepten en geef handige tips over hoe je met de ruimte in de tuin om kunt gaan. Eetbare ontwerpen van kleine stadstuinen, balkons, eten uit bloembakken of bostuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: